Koenen, de Echte Bakker met winkels in Doesburg, Westervoort, Duiven en Steenderen heeft de derde prijs behaald bij de landelijke oliebollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Eerste werd Nijkamp, De Echte Bakker uit Holten en de tweede plaats was voor Echte Bakker Petra&Wilfred Haafs uit Haren (Gr.).


Elk jaar, als de feestdagen naderen, kunnen alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren in Wageningen. De beoordeling was dit jaar wederom in handen van de ervaren keurmeester Chris Scholtens van het Echte Bakkersgilde. Hij beoordeelt de inzendingen op onderdelen als smaak, vulling en eeteigenschappen. Scholtens: ‘Vooral de smaak van de oliebollen van Koenen scoort heel goed. En dat is nu precies het belangrijkste voor de consument’.


Koenen heeft dit jaar veel gehad aan de technische adviezen van Gildemeester Chris Scholtens. ‘Onze receptuur staat als een huis. Dat blijft geheim en daar sleutelen we eigenlijk ook niet aan. Wel is het zo dat je ieder jaar weer begint met bloem van een nieuwe tarweoogst. We zijn al in november begonnen met het bakken van de eerste oliebollen. Dan moet je toch altijd weer even uitvissen hoe het moet. Hoewel we liever de eerste prijs hadden gehad zijn we toch ook trots op deze bronzen plak. En terecht.’


Doordat Koenen regelmatig in de prijzen valt met hun oliebollen en weihnachts stollen, lijkt het misschien niet zo moeilijk om een prijs te winnen. Chris Scholtens: ‘Er zijn heel wat Echte Bakkers die dolgraag deze prijs willen winnen. Ze doen er alles aan om een perfecte oliebol te bakken. De verschillen in de top zijn erg klein, want het zijn allemaal bakkers die hun vak verstaan. Als je dan vaker in de prijzen valt, is dat een prestatie van formaat’.