Kookcreatie: Gamba’s met sinaasappel-ansjovissaus

2012 Gezond  beginnen. Wie wil dat nou niet? Rene van Doornum van Gasthuis du Soleil in Doesburg past er het gerecht op aan in zijn kookrubriek op DoesburgDirect.nl. In deze aflevering van Kookcreatie gamba’s met sinaasappel-ansjovissaus. Lekker licht, lekker Spaans.


Boodschappen en voorbereiding:


Gamba’s

  • Grote garnalen, eventueel gepeld, darmkanaal verwijderd.
  • Marineren met 2-3 geperste teentje(s) knoflook, versgemalen peper en zeezout, royaal olijfolie en 1-2 fijngehakte spaanse pepers zonder de zaadjes.

Let op: Marineren altijd op kamertemperatuur, in dit geval ca. ½  uur minimaal.


Voor de saus:

  • versgeperste sinaasappelsap of appelsientje (500ml.)
  • 1 blikje grofgehakte ansjovisfilets op olie. (ca. 8 filets)
  • 4 takjes verse tijm
  • zout/peper
  • honing naar smaak



Bereiding


1. Snij de ansjovisfilets in stukjes. Zet apart.

2. Laat de sinaasappelsap samen met de takjes verse tijm rustig koken en laat dit inkoken totdat de saus vanzelf dikker wordt.

3. Voeg nu de ansjovis toe en laat gewoon verder koken voor 5 minuten.

4. Maak de saus af op smaak met versgemalen peper en eventueel honing.

5. Stook de koekenpan loeiheet op tot ie begint te walmen.

6. Doe de garnalen in de pan, olijfolie is niet nodig want de garnalen zijn gemarineerd.

7. Bak de garnalen gaar zonder op hoog vuur, schud regelmatig om.

8. De garnalen zijn gaar wanneer ze allemaal nadrukkelijk hun transparante kleur hebben verloren.

9. Nappeer de saus over de gamba’s en serveer met een frisse gemengde salade.


Wijnadvies

La Croix Belle – Champs des  Lys 2010, Cotes de Thonques (van Terra Vitis )
Grenache blanc, Chardonnay, Sauvignon, Viognier.
Intense en complexe aroma’s van onder andere perzik. Bloemig. Heerlijk bij gegrilde vis, wit vlees, gevogelte en ook geitenkaas.



Rene van Doornum is culinair gastheer van Gasthuis du Soleil in de Gasthuisstraat in Doesburg. Gasthuis du Soleil herbert een kookstudio, vergaderruimte, feestlocatie, plaats voor prive lunches en diners, en heeft sinds kort een kookwinkel.

1 reactie

  1. Richard Kok

    Prima hapje. Eenvoudig en snel te maken, en zeer smaakvol:
    http://www.mobypicture.com/user/horeca1/view/11708499

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑