Het Glasgow Chamber Choir en het St. Joris Kamerkoor brengen op zondag 23 maart in de Grote of Martinikerk gezamenlijk werken ten gehore in het kader van ‘Psalms and Hymns for Vespers’. Er worden werken uitgevoerd van Sergei Rachmaninov, Benjamin Britten, Otto Olson en enkele andere componisten. Van Rachmaninov staan zijn beroemde Verspers opus 37 op het programma. Sinds een aantal jaren onderhouden beide koren vriendschappelijke betrekkingen en verzorgen gezamenlijke optredens.

 

Het concert begint om 14.30 uur, een uur eerder dan gebruikelijk bij concerten van de Stichting Doesburgse Muziekcultuur omdat het Glasgowse koor die dag op tijd op Schiphol moet zijn om het vliegtuig naar huis te halen.

 

Het Glasgow Chamber Choir bestaat sinds 1994 en behoort tot de beste amateurkoren van Schotland. Hun repertoire strekt zich uit van de Renaissance tot heden. Dirigent Michael Bawtree staat bekend om zijn veelzijdige muzikaliteit. Hij dirigeerde diverse orkesten, voerde opera’s uit en werkte met koren zoals het Edinburgh Festival koor. Sinds negen jaar is Michael k oordirecteur van de Edinburgh Royal Choral Union en muzikaal leider van het Glas­gow Chamber Choir. Hij heeft tournees gemaakt met andere koren door Europa, Noord-Amerika, Hong Kong en Nieuw-Zeeland.

 

Het St. Joris Kamerkoor werd in 1985 opgericht onder de naam Gerfkamerkoor Amersfoort om oude kerkmuziek te gaan uitvoeren. Het koor repe­teert al vanaf het begin in de ‘Gerfkamer’ van de Sint Joris­kerk in Amersfoort en dankt daar­aan zijn oorspronkelijke naam. In de eerste tien jaar is het koor gegroeid van het zingen van eenvou­dige koralen van Schein tot de poly­fone koormuziek van bijvoor­beeld Da Vic­toria, Da Palestrina en Byrd. Sinds decem­ber 1995 staat het St. Joris Ka­merkoor onder leiding van Bas Ramse­laar en voert het ook kerk­muziek uit latere eeuwen uit. Naast uitvoering van eigen producties in vooral Amers­foort verleent het St. Joris Ka­merkoor regelmatig mede­werking aan con­certen van derden. Enkele malen per jaar werkt het koor mee aan de vespers in de Sint Joriskerk te Amersfoort en de Sint Pau­lus Abdij in Oosterhout.

 

Bas Ramselaar, dirigent van het St. Joris Kamerkoor, werd in 1961 geboren te Amersfoort. Tussen 1985 en 2001 was hij vast lid van het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte jarenlang deel uit van het solistenensemble van de Neder­land­se Bachvereniging. Recentelijk was hij betrokken bij de opnamen en con­certen rond de Leidse Koorboeken met het Egidius Col­lege en de Madrigaalboeken van Claudio Monteverdi met Le Nuove Musiche. Als concertzanger zong hij meer dan twin­tig jaar op de grote Nederlandse en buiten­land­se podia. Talrijk zijn zijn radio-, tv- en cd-op­namen met werken uit verschillende stijl­perioden.

 

Vanaf 1995 is hij als dirigent verbonden aan het St. Joris Kamerkoor. Tussen 2001 en 2012 was hij dirigent van Toonkunst Amers­foort. Verder is Bas Ram­selaar sinds 2001 de vaste dirigent van de Bach Cantorij Baarn en Or­kest. Daarnaast is hij artistiek lei­der/dirigent van het Ba­silius College uit Zeist en sinds 2010 dirigent van het koor en orkest van de Stichting Rondom de Kanta­tes in Amers­foort. Naast al deze activiteiten is hij regelmatig werkzaam als zangpedagoog, co-repetitor en docent stem- en koorvorming’.

 

Het concert duurt ongeveer een uur. Toegang is 12,50 euro per persoon, voor 65-plus 11,50 euro en voor donateurs van StiDoMu 10.50 euro en kinderen tot 12 jaar gratis.

photo-161