Podium Acanthus Doesburg houdt zondag 3 november twee concerten. Die zijn gratis te bezoeken en duren zo’n 30 minuten per concert. De korte concerten worden gehouden in verband met de Culturele Zondag van Doesburg.

Bij Podium Acanthus treden op 3 november jonge musici op, vergevorderde studenten van het conservatorium ArtEZ te Zwolle. Dan klinkt het duo “Een Streepje Voor” bestaande uit  Jonne Kleinjan – trompet en Ilja Middendorp – piano, met een afwisselend 19e en 20e-eeuws programma.

Het eerste en het derde werk van het programma zijn voor piano solo. Gestart wordt met een verhalende Ballade van Johannes Brahms. De nog onbekende jonge Raymond Feng is een zeer getalenteerde jonge pianist, die ook componeert. Van hem klinkt ‘Piano practice frustrations’, een verrassing.

Voor trompet en piano samen klinkt Café 30, een deel uit ‘Histoire du tango’ van Astor Piazzolla. Het Duo “Een Streepje Voor” heeft zelf een ‘Classical Medley’ samengesteld. Als afsluiting van het concert klinkt ‘Rustiques’, een rustgevend werkje van de Franse componist, violist en dirigent Eugène Bozza. Hij schreef zeer veel muziek voor blaasinstrumenten. ‘Rustiques’ is ook oorspronkelijk voor trompet en piano gecomponeerd, en was één van zijn meest geliefde composities.

Jonne Kleinjan speelt trompet. Zij begon al op 8-jarige leeftijd met trompetspelen. Jonne zit op het conservatorium ArtEZ te Zwolle. Haar hoofdvakdocent is Tonnie Kievits. Ook volgde zij les van Jos Verspagen.

Jonne was al op jonge leeftijd lid van het Jeugd Symfonieorkest (JSO) de Vuurvogel, waar zij ook als soliste optrad met het orkest. Ze geeft inmiddels trompetlessen bij het Fluithuis en TacT muziek. Tegenwoordig treedt zij op met ‘Vieve Brass’ en natuurlijk met ‘Een streepje voor’.

Ilja Middendorp speelt met veel plezier piano. Op zijn elfde begon hij met keyboardspel, maar op zijn vijftiende besloot hij naar klassiek piano over te stappen. Na lessen van wijlen Leonard Leutscher en Annemarie van Gelder is hij begonnen op het Conservatorium ArtEZ te Zwolle. Daar krijgt hij les van docent Sepp Grotenhuis. Inmiddels geeft hij pianolessen.

Naast het duo “Een Streepje Voor” zit Ilja ook in het trio The Three Musketeers, een ensemble bestaande uit saxofoon, cello en piano.

Het Duo “Een Streepje Voor” wil klassieke muziek graag voor een groot publiek toegankelijk maken. Daarmee hopen zij met hun manier van muziek maken niet alleen volwassenen te bereiken, maar ook jongeren en kinderen.  Maar vooral door de muziek zelf te laten spreken.

De korte concerten beginnen om 13.30 en 15.00 uur. Podium Acanthus is gevestigd in de Koepoortstraat 20 in het centrum van Doesburg. De toegang is gratis, maar tijdens de concerten is er geen inloop mogelijk. De concerten duren ongeveer een half uur.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.