Marijke Schellekens woont sinds twee jaar in Doesburg waar ze in de Kloosterstraat Per Sonare runt, een atelier met kunst gemaakt uit foto’s. Schellekens stelt dat kunst belangrijk is voor Doesburg en ze zegt vol te zitten met plannen om nog veel meer te doen met kunst. Bijvoorbeeld met kunst op straat. ‘Kunst geeft namelijk iets extra’s, waardoor je je heel blij kunt voelen’. Een portret van Marijke Schellekens in onze nieuwe rubriek Kunst in Beeld.


Wat is bijzonder aan uw atelier?
Foto’s zijn de hoofdzaak. Maar naast de foto’s die ik maak en in mijn atelier laat zien, heb ik verschillend werk met foto’s in combinatie met glas. Van veelal ‘transparante’ foto’s afgedrukt op sheets, in combinatie met vlakglas of gefused glas maak ik objecten. Bijvoorbeeld een soort kijkdoos van platen glas achter elkaar waarop ik transparante foto’s voor of achter verlijm. Nog meer diepte maak ik door lijnen extra te benadrukken door in het glas te graveren of met glasverf. Dit heb ik zelf ontwikkeld en ben deze manier van werken zelden tegengekomen.


Welke expositie/collectie is er in oktober bij Per Sonare te zien?
Op dit moment is de expositie ‘Stil Leven’ te zien in mijn atelier. Verstilde beelden die door hun eenvoud voor zich spreken. Er zijn ook nieuwe foto-glas objecten. Verder is er nog het object of de installatie te bewonderen dat afgelopen zomer zes weken in Parnu in Estland heeft gestaan. Mijn zogehete HANSRreiseKOFFER is door de gemeente Doesburg genomineerd voor de HANSEartWORKS  2010, die afgelopen juni is gehouden. Weer terug in Doesburg heeft het koffertje een maand in het gemeentehuis gestaan en nu staat het in mijn Atelier. Ook om er zelf naar te kunnen kijken en te kijken hoe ik met dit gegeven ‘verder’ wil.Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Kunst is voor Doesburg heel belangrijk. Het stadje leent er zich uitermate voor om naast de sfeer, de prachtige huizen en gebouwen en de mooie ongeving, ook mensen te trekken om naar kunst te komen kijken of luisteren of beleven. Kunst geeft iets extra’s, waardoor je je heel blij kunt voelen.


Hoe kunst minded is de Doesburger?
De Culturele Zondag Route op elke eerste zondag van de maand  wordt in ieder geval in mijn atelier/galerie – naast door mensen uit de soms wijde omgeving – zeker ook door mensen uit Doesburg bezocht. Het is een goed initiatief en maakt kunst en cultuur in Doesburg ‘levendig’.  Voor Doesburg zelf denk ik dat je regelmatig moet laten zien dat ‘je er bent’. Wat mij betreft mag er meer kunst op straat te zien zijn. Een van de ideeën die ik aan het uitwerken ben is om grote beelden(stellages) met transparante foto’s te maken in de loodsen van de betoncentrale die nu ontmanteld is.


Waar kennen we Marijke Schellekens nog meer van?
Sinds twee jaar pas woon ik samen met Geert in Doesburg. Wij vonden hier een huis en nog geen vijftig meter verder mijn atelier. Sinds we hier wonen zorgen we elke week anderhalve dag voor mijn kleinkind Gitano. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat we  Doesburg en omgeving goed hebben leren kennen. Bijna elke week maken we een wandeling door Doesburg met hem. Kijken naar wat er te beleven valt op zoek naar een speeltuintje, maar ook of er al kastanjes liggen onder de grote kastanjebomen die Doesburg rijk is. Even over het muurtje rond de Martinikerk lopen hoort daar ook bij. We lopen of fietsen dan bijna altijd naar het beeld aan de IJsselkade, waar Gitano helemaal weg van is, en vooral naar ‘de fabriek’ zoals mijn kleinkind het noemt. De nu ontmantelde betoncentrale heeft ons veel kijkplezier gegeven.


Ik ben van die plek gaan houden. Natuurlijk nam ik meestal mijn fototoestel mee. Hierdoor heb ik heel wat foto’s gemaakt van Doesburg en omgeving. Wat nog kriebelt is dat ik wat meer over of voor Doesburg zou willen schrijven. Ik ben namelijk tot voor anderhalf jaar hoofdredacteur van een tijschrift geweest en ook publicist. Regelmatig een collumn over mijn belevenissen in Doesburg schrijven bijvoorbeeld, is nog iets wat ik nog zou willen doen maar waar tot nu toe niets van gekomen is. Mijn atelier en de kunst heeft er voor gezorgd dat ik me na twee jaar al helemaal ingeburgerd voel. Er wonen veel inspirerende mensen in Doesburg. Eigenlijk is er amper tijd om verder nog actief te zijn in. We zijn namelijk ook nog regelmatig op Terschelling te vinden.


Vertel eens iets verrassends over uzelf.
Of het verrassend is, denk ik niet hoor. Ik hou ervan er op uit te gaan om foto’s te maken, ben echt een ‘ mensen’ fotograaf. Ik maak foto’s van mensen op straat en in hun gewone doen. Verder hou ik erg van lijnen en structuren, in landschappen bijvoorbeeld maar ook bewonder ik, zoals ik al eerder vertelde, de lijnen van de kraan, trechters en loodsen van de betoncentrale hier in Doesburg.


Lopen of fietsen langs de IJssel en de IJsselwaarden of langs strand, zee en in de duinen vind ik ook heerlijk. Ik ga graag naar kunst kijken, in de zomer naar beeldentuinen. Kunst in/en de natuur is dikwijls een mooie combinatie. Muziek is mijn passie. Vorig jaar heb ik op Oerol Erik Vloeimans ontdekt.  Een jazztrompettist van grote klasse. Ritme ervaren (en maken) vind ik geweldig! Daarom hou ik van Afrikaanse muziek. Heb zelf jarenlang djembe gespeeld en ook les gegeven of met groepen mensen ritme gemaakt met ritme instrumenten en djembe’s .


Per Sonare
Kloosterstraat
6981 CE Doesburg
0313-842451
www.personare.nl


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg