Ze koopt haar aanbod tijdens haar reizen naar China, noemt het ‘van kunst tot cadeaus’ en weet vooraf nooit waarmee ze thuis komt. Vandaag in de rubriek Kunst in Beeld in aanloop naar de Culturele Zondag Marjanne Wijnen van Lián Art & Gifts. Met foto’s van onze vaste Doesburgse topfotograaf Joost de Wolf.


Wat is er bijzonder aan uw galerie-winkel?
Het bijzondere is dat het aanbod een combinatie is van kunst en cadeaus met als vast gegeven dat het allemaal uit China komt. Vele stukken zijn uniek en worden verkregen tijdens mijn reizen naar China. Vooraf is dus nooit te zeggen wat ik kan vinden en kopen. En zelfs nadat ik het gekocht heb in China, is het niet te zeggen wanneer het aankomt. Tussen het zoeken, vinden, kopen en aankomen in Doesburg, zitten nogal wat stappen. Dus dat wat er op een moment staat bepaald de collectie en weg is weg.


Welke expositie/collectie is er nu te zien?
In principe heb ik geen échte exposities. Het assortiment, dat uit vaste elementen bestaat, wordt bepaald tijdens de reizen naar China. Dat wat ik ontdek en mooi vind, wordt aangeschaft en zo veranderd de collectie regelmatig. Vaste elementen zijn; een collectie handgevormde en handbeschilderde vazen, vervaardigd met een eeuwenoude techniek.


De vazen zijn stuk voor stuk door kunstenaars en ambachtslieden uit één streek in China gemaakt zijn. Het is het gebied waar vroeger het keizerlijk porselein gemaakt werd, en wat zich door de eeuwen heen staande heeft gehouden met deze kunstvorm. Daarnaast is er een collectie reliëf glaskunst, vazen met de hand bewerkt om zo tot een mooi reliëf effect te komen, prachtige bijzondere stukken gemaakt door Deng Zhendong.


Een ander vast onderdeel is de collectie parelcolliers, ontworpen en gemaakt door “Mo”  (Monique). Parels in combinatie met hout, steen, gouddelen, halfedelstenen, om zo te laten zien dat een parelsieraad vele stijlen kan hebben. De parels en onderdelen koop ik ook in China en de colliers worden handgeknoopt. Woondecoraties in de vorm van beelden, schalen, windlichten en kastjes vallen onder het aanbod en de kimono’s en bijzondere Chinese jasjes vallen ook erg in de smaak.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Juist omdat Doesburg vele gezichten heeft en op diverse fronten aantrekkingskracht heeft, is kunst en cultuur erg belangrijk voor Doesburg. De ambiance leent zich goed voor ateliers, galeries en bijzondere winkels die zich allemaal bevinden in het oude centrum van Doesburg. Dit geeft een versterkende aantrekkingskracht aan kunst en cultuurminnend publiek.


Met name de Culturele Zondag Doesburg, dit trekt inmiddels publiek uit heel Nederland en we krijgen zelfs klanten uit Duitsland, België en Frankrijk. Via deze weg komt men in aanraking met ons mooie stadje en ontdekt wat we hier hebben. Menige klanten zeggen dat ze zéker terugkomen, prachtig toch?


Hoe kunst minded is de Doesburger?
Dat is moeilijk te zeggen. Het aantal deelnemers van de Culturele Zondag, dat nog steeds groeiende is, zegt wel iets natuurlijk en de Doesburgers die regelmatig “het rondje lopen” tijdens de Culturele Zondag zeker ook iets. Maar ik denk dat Doesburg vooral een mix is van mensen met uiteenlopende interesses en passies, vandaar dat we zo’n levendig stadje zijn. Voor elke interesse is er door het jaar heen wel een evenement. De evenementen worden altijd met veel inzet en aandacht georganiseerd door Doesburgers en dat zegt genoeg.


Waar kennen we Marjanne Wijnen nog meer van?
Veel Doesburgers moeten me wel kennen, want ik ben in Doesburg geboren en getogen. Vele mensen hebben niet eens “gemerkt” dat ik jarenlang in het buitenland woonde. Nu ik sinds een aantal jaren weer “terug” ben kom je steeds meer oude bekende tegen en lijkt het of de tijd heeft stilgestaan.


Vertel nog eens iets verrassend over uzelf.
Voor vele mensen die me kennen is het geen verrassing maar voor mezelf nog steeds. Ik blijf op zoek naar nieuwe dingen, nieuwe uitdagingen, andere belevingswerelden, andere culturen, andere specialismen, als het maar nieuw is en ik kan er van leren, ga ik voor de bijl. Al jaren wil ik rustig aan doen, daar heb ik verschillende mooie banen voor opgegeven, en als ik dan “rust” heb en er komt iets “interessants” langs dan denk ik weer, wow dit is een unieke kans en dan na heel hard werken, organiseren, opzetten, problemen oplossen, en úren, dagen, maanden, bezig te zijn, dan verlang ik weer naar rust om weer aan het volgende avontuur te beginnen.


Lián Art & Gifts
Bergstraat 55
6981 DB Doesburg
0313-471501
www.lian-artandgifts.nl


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg