Kunst in Beeld (2): Marga Bles

Velen kennen de bronzen beelden met grote ronde lichamen en kleine hoofden en armen. Minder bekend is dat ze uit Doesburg komen. Uit Galerie 8’r om precies te zijn, een werkruimte waar kunstenares Marga Bles haar vak samen met haar man en collega-kunstenaar Ad van den Brink uitvoert. In Kunst in Beeld deze keer een portret van deze kunstenares, die met een groot hart voor kunst en mens door het leven gaat.


Wat is er bijzonder aan uw atelier?
Onze galerie annex atelier is om twee redenen bijzonder. Als eerste omdat het atelier echt groot en licht is. En als tweede omdat hij in het hartje van Doesburg ligt, in eigen tuin, achter ons fraaie Rijksmonument op de Paardenmarkt nummer 8. Vandaar ook de naam Galerie 8’r.


Sinds 2 jaar hebben we aan de voorzijde van het pand ook een kleine expositieruimte ingericht , waar men altijd terecht kan om op afspraak of gewoon als we er zijn. Omdat het atelier zo groot is, biedt dat ook de ruimte om groepsactiviteiten aan grote groepen aan te kunnen bieden. Dit kan gaan om lessen, bijvoorbeeld schilderen of boetseren,  maar ook een of meerdaagse workshops.


Welke expositie/collectie is er in november te zien?
We hebben geen exposities van andere kunstenaars. We exposeren alleen het eigen werk. Mijn man Ad maakt, naast bronzen objecten, ook schilderijen en grafisch werk. Ik werk alleen met brons en wel van klein tot groter werk. Uitgangspunt bij het maken van mijn bronzen sculpturen is het verwezenlijken van een blijvend spanningsveld tussen de materie, vorm en structuur.


De vormgegeven figuren, vaak vrouwen, tonen een onwaarschijnlijke balans, ze zijn in beweging, ze zijn onderweg.  Ze onttrekken zich als het ware aan de zwaartekracht, terwijl ze midden in het leven staan. De spanning tussen de soms buitenproportionele zware heuppartij en het uiterst fragiel vormgegeven bovenlichaam, staan voor de combinatie kracht en kwetsbaarheid. Ze hebben ook  iets vrolijks en uitbundigs. Uiteraard zegt dat iets over mijn leven en mijn karakter.


Mijn stijl is een duidelijke herkenbare, eigen stijl. Een ‘Bles’ pik je er zo tussen uit. Naast dat het werk kwaliteit moet hebben, is dat een belangrijke reden dat ik veel gevraagd wordt door galeries en beeldentuinen om het werk te komen exposeren.


Naast vrij werk werken wij beiden ook in opdracht. Om een voorbeeld te geven het afgelopen jaar heeft de gemeente Oost Gelre (Groenlo) een beeld aangekocht. En ben ik nu bezig de laatste hand te leggen aan een object voor ‘Beter Horen’ in verband met het 100-jarig bestaan van dit bedrijf.Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Kunst heeft Doesburg op de kaart gezet. Dat meen ik echt. Momenteel zet kunst Doesburg meer op de kaart dan mosterd. Als je in Limburg of Amsterdam komt, kennen ze Doesburg als kunststad. Het aanbod van kunst kan trouwens altijd beter en meer. Hoe meer kunstenaars er naar Doesburg komen, hoe beter.


Ik betreur overigens dat de overheid het btw-tarief op kunst van 6 procent willen optrekken naar 19 procent. Je veegt kunstenaars op die manier naar de bijstand toe. Kunst dreigt zo meer voor de elite te worden. Opvallend is dat het voetbalkaartje in het 6 procent belastingtarief blijft vallen, terwijl er in voetbal miljarden omgaan en gesponsord moet worden door belasting en gemeente.


Ik betreur het feit dat de politiek, oftewel de kiezers die op bepaalde partijen gestemd hebben, kiezen om kunst en cultuur met 19 procent btw te gaan belasten en dat het voetbalkaartje op 6 procent btw blijft. Ik hoef denk ik niet uiteen te zetten dat het nogal vreemd is dat men niet eerst gaat korten op subsidies en op de exorbitante en veelal gesubsidieerde salarissen in de voetbalindustrie.


Hoe kunst minded is de Doesburger?
Dat is moeilijk te zeggen. De Doesburger kun je niet zien als een grote groep. Ik kan daar dus geen uitspraken over doen. Wat ik wel zeker weet is dat de Culturele Route van Doesburg veel mensen van buiten naar Doesburg trekt en dat het drempelverlagend werkt voor die Doesburgers die normaal misschien niet zo snel met kunst in aanraking zouden komen. Onze klanten en bezoekers komen dan ook uit alle hoeken van Nederland, maar ook uit Doesburg of de directe omgeving.  Je kunt het in de kunst niet hebben van alleen de directe omgeving waar je woont, dus dat geldt ook voor een klein plaatsje als Doesburg is.


Waar kennen we Marga Bles nog meer van?
Onder andere van de jaarlijkse motorrun, een tocht met zijspancombinaties voor mensen met een verstandelijke beperking. De tocht werd afgelopen jaar voor de twintigste maal gereden. Ieder jaar wordt de tocht gehouden op de eerste zaterdag van juni. Verder heb ik de eerste houseparty voor gehandicapten georganiseerd. Dat was in 1999 in Arnhem. Kwamen ruim achthonderd man op af.


Vertel nog eens iets verrassends over uzelf.
Ik heb iets met camperbusjes oftewel met een gevoel van vrijheid en met onderweg zijn. Ik heb iets met muziek en met grote, vrije en wijze denkers, maar ook met mensen waarvan het wiegje niet op de goede plek heeft gestaan of die om andere redenen minder kansen hebben en uitgesloten dreigen te worden van een fatsoenlijke plek in ons midden. Of dit verrassend is betwijfel ik, maar het houdt me wel bezig.


Galerie8r
Paardenmarkt 8
6981 AL Doesburg
0313-479083
www.galerie8r.nl


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg


Zie ook
Kunst in Beeld (1): Marijke Schellekens

2 reacties

 1. marga bles

  prima, ziet er goed uit

 2. Ton Loef

  Hallo Marga,

  Hoe is het met jou ??,en hoe gaat het met je zoons.
  Het is al weer een lange tijd geleden dat we elkaar hebben gesproken / gezien , maar je zult mij nog zeker wel herinneren.
  Ik heb jou ( feb 1999 ) geholpen met het organiseren van de eerste house party voor gehandicapten.
  Iets wat voor mij en ook anderen een blijvende mooie herinnering is waar ik nog steeds vaak aan terug denk en natuurlijk ook met anderen graag over praat.
  Dat is dus ook de reden dat ik jou dit mailtje stuur.
  Ik ben namelijk op zoek naar de video die er gemaakt is van het feest toen der tijds maar ook naar kranten berichten en foto’s.
  Zou jij mij daaraan kunnen helpen ???.
  Ik ben namelijk zelf het meeste van wat ik had kwijtgeraakt na een verhuizing.
  Ik zou je eeuwig dankbaar zijn als ik de geleden schade kon herstellen.
  Bij voorbaat reeds bedankt.

  Met vriendelijke groeten
  Ton Loef

  PS

  je kan mij ook telefonisch bereiken onder
  telefoonnummer 06-44947379

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑