Kunst in Beeld (21): Gerda Drenth

Gerda Drenth is eigenaar van Keramisch Atelier Phoenix in de Bergstraat in Doesburg. Met het oog op de Culturele Zondag in Doesburg daarom vandaag in onze vaste kunstrubriek Kunst in Beeld: Gerda Drenth. De foto’s zijn zoals gebruikelijk weer van de Doesburgse fotograaf Joost de Wolf.


Wat is er bijzonder aan uw galerie/atelier?
Mijn atelier is vroeger in gebruik geweest als smederij. Het is een stukje uit “Het Meulenhuus” en je kunt nog zien hoe de verticale stut is afgezaagd en ondersteund door een horizontale balk. Een zichtbaar stukje geschiedenis. Verder is het misschien ook wel bijzonder dat alles wat er tentoongesteld staat, door mijzelf gemaakt is. De keramiek die ik maak is handgevormd, figuratief en kleurrijk en ontlokt vaak een glimlach aan de kijker.


Welke expositie/collectie is er nu te zien?
Er staat een aantal landschappen, geïnspireerd op het Toscaanse landschap. Verder staat er een serie genaamd “heuveltjes”. Kleine figuurtjes die op een bergje staan, vaak met een komische toets. Ook zijn er een paar strandhuisjes: fragiele bouwseltjes waarop het goed toeven is zo hoog boven het aardse gewoel uit. Nog een vijftal fantasievolle bokalen en een flink aantal porseleinen schaaltjes voorzien van een chinees teken. Deze tekens kalligrafeert mijn man, Jan Baggerman. Aan de wand hangen Chinese kimono’s ook door hem met een Chinees karakter versierd.

Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Ik ervaar aan de mensen die mijn atelier bezoeken dat het ruime aantal kunstenaars dat Doesburg rijk is als positief ervaren wordt en het aantrekkelijk maakt om  Doesburg te  bezoeken.


Hoe kunst-minded is de Doesburger?
Ja dat kan natuurlijk altijd beter. Hoewel ik moet zeggen dat veel van de opdrachten die ik krijg, van eigen bewoners komt. Ook valt het me op dat Doesburgers vaak met hun gasten op de Culturele Zondagen langskomen en dat zij zelfs hun bezoek juist voor die dag hebben uitgenodigd.


Waar kennen we Gerda Drenth nog meer van?
Ik geef per week vier cursussen keramiek en doe dat met veel plezier. Eens in de twee jaar houden de cursisten een tentoonstelling van eigen werk. Ik geef workshops en kinderpartijtjes en ik ben vaste exposant bij Galerie De Swarte Ram in de Ooipoortstraat. Ik heb zeven jaar deel uitgemaakt van het bestuur van de Culturele Zondagmiddag en ben daar sinds kort mee gestopt. Verder kun je me twee keer per maand vinden in het filmhuis. Sjouwend met tafels, stoelen en kussentjes of achter de bar of de kassa.


Vertel nog eens iets verrassend over uzelf.
Toen ik als zestienjarige op de kweekschool zat, kregen we de opdracht om een poppenkastpop te maken. Ik vond dat zo leuk dat ik er meteen zes maakte en daar een spel bij verzon dat ik speelde in de klassen waar ik stage liep. Dit groeide uit tot een echt eigen theatertje waarmee ik optrad.


Daarnaast assisteerde ik een beroepstheater bij hun tv opnamen. Ik volgde ook in die tijd al keramieklessen, omdat klei me geweldig aantrok. Maar het lesgeven en de opvoeding van eigen kinderen eisten mijn aandacht op en na verloop van tijd kwam er zoveel turbulentie in mijn leven dat er van creatieve vormgeving niet veel meer kwam.


Toen ik in 1995 trouwde met mijn huidige echtgenoot stimuleerde hij me om de draad weer op te pakken. Ik volgde een driejarige opleiding keramiek in Gouda en we vonden in het jaar 2000 een huis in Doesburg met een aparte atelier- en expositieruimte. Daar begon ik met de keramieklessen en werd lid van de Culturele Zondagmiddag.


Het verrassende vind ik dat in deze periode  twee belangrijke dingen in mijn leven zijn samengekomen: lesgeven en zelf creatief bezig zijn. En dan te mogen wonen in een stad die zoveel schoonheid te bieden heeft is nog een extra bonus!Keramisch Atelier Phoenix
Bergstraat 46
6982 DC Doesburg
0313-650301
www.keramiekphoenix.nlFoto’s: Joost de Wolf/JdW Fotografie

2 reacties

  1. Irene Bieleman

    Doesburg mag blij zijn met de komst ( alweer tijdje geleden ) van Gerda en Jan. Ontzettend creactieve muzikale mensen en bovendien hele fijne buren!

    groet Irene

  2. Irene Bieleman

    uiteraard bedoel ik creatief !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑