Kunst in Beeld (23): Gigi Laméris

Haar wieg stond op een paar kilometer van Doesburg. namelijk in Spankeren, ze groeide op in Zuid-Frankrijk en werd verleid om in Doesburg te gaan wonen. Gigi Laméris runt in Doesburg Gigi Art Scene. Deze maand in de rubriek Kunst in Beeld aandacht voor een creatieve vrouw, die vanuit Doesburg haar vleugels verder wil uitslaan. De foto’s zijn van Joost de Wolf.Wat is er bijzonder aan jouw atelier?
Het begrip atelier is bij mij eigenlijk niet van toepassing. Aangezien ik klein woon, gebruik ik de ruimte zoals ik deze nodig heb om te werken. En verbouw ik ze steeds weer om uit de voeten te komen. Mijn droom zou zijn om in een grote loods aan de IJssel een atelier te hebben om in te werken. Bijzonder aan mijn werk- en expositieruimte is de identiteit en intimiteit ervan, die al snel laten raden dat sfeer bepalend is voor mijn werk.


Welke expositie/collectie is er in december te zien?
In december heb ik een Bijbels thema “Le Pressoir Mysthique”. Dit gaat over de machtsverhoudingen en de lasten die we ondergaan sinds mensenheugenis, omdat we het vertrouwen in God en/of de creatie/onze eigen architectuur in twijfel hebben gebracht en geschonden hebben in de oorspronkelijke zonden. Waardoor we zoals Atlas de lasten van de wereld zelf moeten dragen. In deze feestdagen zijn we allemaal op zoek naar ons eigen zorgeloos paradijs op aarde en streven we in deze het vieren naar de vrede met elkaar en ons zelf.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Kunst is heel belangrijk binnen de gemeenschap. Het maakt deze gemeente per definitie een bijzondere plek waar verschillende disciplines worden belicht en getoond. Churchill zei: ‘’Without Culture no need to defend ourselves and go to war’. De kunst voor Doesburg is kunst in strijd te zetten voor “verlichting van de ziel” en dit in zware economische tijden, waarin kunst en cultuur meestal op de laatste plaats kom. Wat zo bijzonder aan Doesburg is, is dat kunst en cultuur voorop staat als een ambassadeur voor de mooie dingen van het leven.


Hoe kunst-minded is de Doesburger?
Heel kunst minded: Een hele erfenis van cultureel onderlegde mensen wonen hier en delen elkaars ervaringen en inzichten met elkaar. Veel Vrijwilligerswerk om deze sfeer en spirit neer te zetten.


Overigens zijn er ook degenen die met visie en inzet allerlei activiteiten inzetten voor degenen die dit niet met de paplepel hebben meegekregen. Je hebt de ondernemers die veel investeren en ook het een en ander aanbrengen. De zelfstandige kunstenaars die al binnen zijn en hun expertise delen met ons en het aan de man brengen. En een nieuwe lichting creatievelingen, vakmensen en kunstenaars aangetrokken naar Doesburg en zich beginnen te vestigen en zo een nieuwe lichting vormen.


Mooi zou zijn een collectieve ruimte in de gemeente te creëren waar een gemeenschappelijk werkruimte, atelier ruimtes met aansluitend expositieruimte en wellicht zelfs ook een Literair Café met open podia?! Er is genoeg animo voor en verschillende mensen zijn hier al mee bezig met ideeën. Zou mooi zijn als het een werkelijk podium zou hebben.


Waar kennen we Gigi Laméris nog meer van?
Binnen Doesburg zit ik ook bij de toneelvereniging de Warme Does van regisseuse Nanny Cijs. Wel nog plannen om andere dingen te gaan doen binnen de gemeente en bijvoorbeeld deelname aan de Huntenkunst, Fringe Festival in Amsterdam en andere Culturele evenementen, maar die zitten nog in de kinderschoenen.


Vertel nog eens iets verrassend over jezelf.
Eigenlijk ben ik, hoe divers mijn achtergrond ook is, dicht teruggekomen naar mijn thuisland aangezien ik in Spankeren ben geboren, en in Zuid Frankrijk ben opgegroeid. Het verrast mezelf dat Doesburg me hiertoe heeft kunnen verleiden. Als ik de mijn fotoalbums open, zie ik zo de foto’s die Roel Fokken toen van me had gemaakt. Eigenlijk vreemd dat een locatie zo in je systeem kan zitten. Als je zoekt, vind je het niet en als je stopt te zoeken ben je ineens waar je moet wezen!


Voor mij is Doesburg een plek waar ik een thuis heb gevonden en vanuit daar mijn vleugels weer kan uitslaan. Ik zie me nog staan een paar jaar geleden reizend uit mijn koffer van plek naar plek in het atelier en woning in Antwerpen van Jan Fabre toen ik hem zijn opdracht aan me bracht. Zijn gezicht verschoot lijk wit, en hij verscheurde een paar tekeningen voor mijn neus die te eigen/sterk waren voor zijn gebruik onder zijn naam en uit angst dat ik die zelf zou exposeren. En hij zei tegen me: ‘’Jij, jij moet voor jezelf beginnen, waarom zou je bij mij in de leer gaan?’’


In 2006 stonden de niet doorgescheurde geldcollages die ik had gemaakt voor hem in zijn catalogus en waren geëxposeerd in het Louvre: Expo ‘’L’Ange de la Metamorphose’’. Mooier compliment kon ik eigenlijk niet krijgen. En nu sta ik hier op mezelf met mijn eigen kleine maar fijne plek. Wordt vervolgd dus…Gigi Laméris
Bergstraat 18
6981 DC Doesburg
telefoon 0313-842621
www.gigi-art-scene.com


Foto’s: Joost de Wolf/JdW Fotografie

1 reactie

 1. Ton Verbeeten

  Gigi, lieve,

  Heb geen email adres van je en wil je graag uitnodigen voor ons 25jarig huwelijksfeest.

  Mail me!

  XXX.,

  Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑