Slavica Sekuloski kwam ruim dertig jaar geleden vanuit het toenmalige Joegoslavië naar Nederland. In Doesburg runt ze in de Gasthuisstraat een schilderatelier. Opdrachtgevers weten haar te vinden voor portretten. Zo ook televisieprogramma’s. Vorig jaar was te zien in ‘Sterren op het doek’ bij omroep MAX. Haar quote: ‘Als je talent hebt, ben je verplicht aan jezelf om te laten zien wat je kunt’.


Wat is er bijzonder aan uw galerie?
Mijn galerie bevindt zich in het centrum van de stad. Het is een prachtig monumentenpand die goed gerestaureerd is enkele jaren geleden. Het is een mooie plek om mijn schilderijen te exposeren.


Welke expositie/collectie is er in december te zien?
Elke maand probeer ik wat nieuwe werken te maken om te laten zien. Door de vele opdrachten ben ik gespecialiseerd in portretten. Die zijn in pastel, aquarel, olieverf, acryl en brons.Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Wat mij betreft is kunst voor iedereen belangrijk. Het is overal om ons heen te zien. Als je talent hebt, ben je verplicht aan jezelf om te laten zien wat je kunt. Kunst is goed voor Doesburg en is zeker veel beter dan dertig jaar geleden toen ik uit Joegoslavië hier kwam wonen. Om mensen voor kunst te interesseren, moet je vanaf de basisschool beginnen. Samen naar de galeries, musea en theater gaan. Over de ervaringen en belevenissen praten. Muziekschool zou gratis moeten zijn, dan krijg je pas veel talent.


Je kijkt anders naar kunst als je vaker exposities bezoekt. Je gaat het waarderen en misschien ook aanschaffen. In het algemeen is kunst en cultuur in Nederland een luxe. Dat vind ik jammer. Door deze economische crisis is kunst het eerste wat onder de bezuinigingen lijdt. Mensen zijn bang om kunst aan te schaffen. Zeker nu ook de regering extra wil bezuinigen in de kunst en in de cultuur, zullen wij ons voor “de spiegel” moeten entertainen. Kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn om van te genieten; van een mooi schilderij of een mooi stuk muziek of toneel.  Even weg van je alledaagse werk en verplichtingen; kunst is voedsel voor onze ziel, moment van ontspanning en genot voor lichaam en geest.


Waar kennen we Slavica Sekuloski nog meer van?
Vorig jaar heb ik meegedaan aan het programma “Sterren op het doek” Waar ik samen met twee andere kunstenaars Ron Brandsteder heb geschilderd. Het was een mooie ervaring.


Vertel eens iets verrassends over uzelf?
Ik ben altijd bezig met allerlei soorten facetten van kunstuitingen. Niet alleen schilderen. Maar ook ontwerpen van kleding en meubels. Mijn grootste passie is het zingen van traditionele Balkenliederen. U kunt mij horen en zien in het filmhuis 31 januari 2011 in Doesburg met gitaarbegeleiding.


Galerie Sekuloski
Gasthuisstraat 8
6981 CS Doesburg
Tel. : 06 57 82 54 80
www.sekuloski.nlFotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit DoesburgZie ook
Kunst in Beeld (1): Marijke Schellekens
Kunst in Beeld (2): Marga Bles