Als Rembrandt of Vincent van Gogh er niet waren geweest, stond de Nederlandse economie er en stuk minder rooskleurig voor. Kunst is volgens Nienke Menalda niet alleen belangrijk voor de vaderlandse economie, ook in Doesburg speelt de ‘kunsteuro’ een belangrijke rol. Een portret van een veelzijdig kunstenaar met focus op sieraden en kunst. Vandaag in de rubriek Kunst in Beeld; Nienke Menalda.


Wat is bijzonder aan uw galerie?
Bijzonder aan Galerie Zilverschoon is de combinatie van sieraden en kunst. Zilverschoon is niet alleen een galerie, maar ook een gewone winkel. We zitten met vier mensen onder één dak. Door mijn achtergrond als beeldend kunstenaar heb ik een andere collectie, vooral zilveren sieraden, dan de geijkte juwelier. Ik let vooral op de vormgeving.


Het werk van Ina Menalda (bronzen en grafiek) is origineel en humoristisch. Guido Hengeveld is gespecialiseerd in de restauratie van olieverfschilderijen. Hij verkoopt oude schilderijen. Tevens werkt hij als taxateur. Sinds kort is Inge Götz ook werkzaam in Zilverschoon met haar Lava Studio. Zij verkoopt handwerk en  sieraden van rubber, vilt en woon-accessoires.


Wat ons allen bindt is de liefde voor de schoonheid, passie voor kunst en plezier in versieren. Wij zijn niet echt commercieel standaardondernemers. We geven een eerlijk vrijblijvend advies.

Welke collectie is er in februari te zien?
In februari zullen er nieuwe aanwinsten te zien zijn. Onder andere Edzard Koning de Veluwse schilder die tezamen met zijn broer triomfen vierde in de 19de eeuw. Tevens werk van  de bekende schilder J.H. Hoppenbrouwers en werk van twintigste eeuwse kunstenaars. Ook zal er nieuw werk van Ina Menalda te zien zijn.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Doesburg leent zich voor kunst omdat het een bijzonder stadje is. Niet alleen vanwege de prachtige panden in de binnenstad, maar ook vanwege de originele bevolking. Het trekt bezoekers van allerlei pluimage. Het winkelaanbod is er anders dan in andere plaatsen, waar vaak de bekende winkelketens de boventoon voeren.


Bovendien zijn er veel galerieën en kunstenaars in Doesburg en omgeving woonachtig, die allemaal hun steentje willen bijdragen aan een bijzondere sfeer. Niet alleen maar tijdens de Culturele Zondagmiddag maar het hele jaar door.


Hoe kunst minded is de Doesburger?
DE Doesburger. Wie is de Doesburger? Kunst is er voor iedereen. Vaak wordt er gezegd dat kunst alleen voor de elite is. Als er geen kunstuitingen zouden zijn, dan zou de wereld er veel saaier op worden. En…. overal is kunst te zien. Op straat, in de parken. Let maar eens op tijdens een wandeling, hoeveel kunst er te zien is overal. Kunst is belangrijk, ook voor onze economie.


Als Rembrandt of Vincent van Gogh er niet zouden zijn geweest, dan zou de Nederlandse economie er slechter voor staan. Honderdduizenden bezoekers uit het buitenland komen jaarlijks naar ons land om hun kunstwerken te bekijken. Zij blijven dan een paar dagen en geven geld uit. Dus: kunst is belangrijk voor de economie. Ook hier in Doesburg. En : “a thing of beauty is a joy forever”. Kunst geeft je plezier. En soms is het ook een goede geldbelegging.


Waar kennen we Nienke Menalda nog meer van?
Nienke Menalda is bijna zes dagen per week in de winkel te vinden.  Ik ben niet echt een verenigings-mens. Ik wandel graag in de omgeving van Doesburg en lees een leuk boek.


Koken was vroeger mijn beroep, nu is het mijn hobby. Uiteraard houd ik van kunst en cultuur. En als ik de kans krijg ga ik weer reizen. Maar dat wordt moeilijk met een winkel.


Galerie Zilverschoon
Kerkstraat 29
6981 CL Doesburg
www.zilverschoon.info


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg