Ze maakte de eerste demonstraties tegen het bewind van de Egyptische leider Mubarak mee en was net op tijd weg toen in Caïro de vlam in de pan sloeg. Lenie Weers van De Lotus van Cairo vertelt in deze aflevering van Kunst in Beeld over de spullen die ze uit Caïro haalt om te verkopen in haar winkel in Doesburg. ‘Mijn winkel is dan wel klein, maar ik ben heel serieus bezig met mijn zaak’.


Wat is bijzonder aan uw winkel?
Mijn winkel biedt bijzonder handwerk, gemaakt in Caïro. Het is moeilijk om het te omschrijven. Je moet het zien. Het gaat om handwerk dat gemaakt wordt door mensen die bedoeïenententen maken. Denk aan kleden en kussens. Mijn kleden en kussen worden gemaakt om die tenten te versieren als er grote feesten worden gevierd. Denk aan bijvoorbeeld bruiloften.


Ik was jaren terug eens in die immens grote stad Caïro bij iemand thuis waar ik de typische handwerken zag. Ik vond ze ontzettend mooi en ben het nooit vergeten. Toen we in de Koepoortstraat in een winkelpand kwamen te wonen, had ik de gelegenheid om een winkel met spullen uit Caïro te starten. Dat is nu ruim vijf jaar geleden.


Een keer per jaar ga ik naar Caïro om inkopen te doen. De laatste keer was het toen de demonstraties begonnen in februari. Ik weet nog goed dat we op een dinsdag om vier uur het Egyptische museum uit moesten omdat er demonstrerende mensen die richting op kwamen. Op donderdag zijn we vertrokken uit Caïro en kort daarna ging het goed mis. Eenmaal thuis hebben we de ontwikkelingen en de demonstraties van uur tot uur gevolgd op de televisie. Ik heb nog mailcontact gehad met mijn leverancier en daar was het relatief rustig.

Welke expositie of collectie is er te zien?
In mijn winkel is geen specifieke expositie of collectie. Ik doe een keer per jaar inkopen in Caïro en dat bied ik aan. De kleden en kussens in onze winkel zijn niet seizoensgebonden. Omdat ik in februari in Caïro ben geweest, hebben we nu dus een relatief nieuwe voorraad.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Kunst is heel belangrijk voor Doesburg, omdat het iets is waarmee we mensen naar onze stad trekken. Doesburg moet het hebben van toeristen en kunst maakt een belangrijk onderdeel uit van het toerisme. Doesburg is een fraaie stad en kunst onderstreept dat. De Culturele Route bijvoorbeeld timmert flink aan de weg en is bekend in de hele regio.


Hoe kunst minded is de Doesburger?
Daar kan ik niet zoveel over zeggen. Ik denk dat zo’n mooie stad als Doesburg inwoners aantrekt die oog hebben voor mooie dingen. In die zin zijn de meeste Doesburgers op schoonheid gesteld.


Waar kennen we Lenie Weers nog meer van?
Ik steek veel tijd in mijn winkel, dus momenteel ben ik niet actief bij een vereniging. Ik woon al vanaf 1984 in Doesburg en heb lange tijd gewerkt bij Casa Alfama, de winkel waar Portugese tegels en keramiek te koop is. Kunst en kunstnijverheid is iets wat mij altijd heeft geïnteresseerd.De Lotus van Caïro
Koepoortstraat 25
6981 AR Doesburg
0313-472310
www.delotusvancairo.nl


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg