Kunst in Beeld (8): Benjamin Mordehai Janssens

In deze aflevering van Kunst in Beeld, de rubriek rond de maandelijkse Culturele Zondag in Doesburg, De Gerheysenhof. Aan het woord komt Benjamin Mordehai Janssens, conservator van de Doesburgse kunstgalerie, die de kunstzaak samen runt met Santino Melssen. De foto’s zijn weer van Joost de Wolf van JdW Fotografie.


Wat is bijzonder aan uw galerie?
De Gerheysenhof is een internationaal gerichte galerie van internationaal statuur. Er worden glasobjecten van de beroemde glaskunstenaar René Lalique tentoongesteld en aangeboden die uit de gehele wereld hun weg vinden naar het Doesburgse. Vanuit deze locatie bezoeken mensen vanuit het gehele land de galerie om hier lezingen bij te wonen over deze glaskunstenaar, maar ook om de glasobjecten aan te schaffen. Uitsluitend de zogenaamde “high rank pieces” uit het oeuvre van Lalique staan tentoongesteld. In 2008 heeft De Gerheysenhof vanuit Parijs de gratificatie “Collector Lalique”in ontvangst genomen.


Welke expositie is er nu te zien?
Momenteel is er een bijzonder overzicht van diverse periodes uit de collectie van René Lalique te bezichtigen in de galerie. Naast vazen en karaffen zijn er enkele lampen, klokken, een paneel uit de Pullman express maar eveneens is er een zeer exclusief pendant juweel te zien.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Kunst is voor Doesburg een toegevoegde waarde. Vanuit het gehele land komen mensen elke culturele zondag naar deze “hot spot” in wording. Wij hopen eraan bij te dragen dat Doesburg in de toekomst naast de enorme verscheidenheid aan galerieën, ook bekend gaat worden als “Lalique stad”.


Hoe kunst minded is de Doesburg?
Elke culturele zondag komen er Doesburgers naar de galerie. Er is een grote betrokkenheid bij het wel en wee van de Gerheysenhof en velen waarderen het dat er een collectie van René Lalique juist in dit bijzondere Hanzestadje is.


Waar kennen we Benjamin Janssens nog meer van?
Nog meer bekendheid zal er komen als op 19 juni het Lalique museum geopend zal worden door onze burgemeester Kees Luesink. Dit museum zal in de toekomst gevestigd worden op de Commanderij van Doesburg en internationaal bezoekers gaan trekken. Société Musée Lalique Pays Bas voorziet mondiaal verscheidene musea van het René Lalique Glaskunstwerk waaronder het SUWA-museum in Hakone, Japan.


Société Musée Lalique Pays Bas
Benjamin Mordehai Janssens (conservator)
Drs. J.S.P.M. Melssen (historian)
Gasthuisstraat 1
The Netherlands
0031 (0)313 471410
www.gerheysenhof.nl
info@gerheysenhof.nl
museelalique.paysbas@yahoo.com


Fotografie: Joost de Wolf/ JdW Fotografie

2 reacties

 1. Betty van Waesberghe

  Dag Santien en Aum,

  Prachtig interview in Trouw.

  groet,
  Betty en Jan

 2. Harold

  Hi,
  Jullie website gevonden! De foto’s zien er aanlokkelijk uit. Tot binnenkort!
  Groeten,
  Harold.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑