Zondag 5 juni is er weer Culturele Zondag Doesburg. Tal van Doesburgse kunstateliers en – galeries ontvangen dan van 12.00 tot 17.00 uur graag belangstellenden. Daarom vandaag in Kunst in Beeld weer een van de deelnemers van Culturele Zondag Doesburg. Dit maal is het de beurt aan Saskia Holthausen die in de Bergstraat Numero 9 Galerie runt. De foto’s zijn weer van Joost de Wolf Fotografie.


Wat is er bijzonder aan uw galerie?
Mijn galerie is gevestigd in een Rijksmonument en dat heeft al een bepaalde sfeer als je binnen komt. Verder exposeer ik alleen met eigen werk dat bestaat uit schilderijen en keramiek. De mens staat vaak centraal binnen mijn werk. De schilderijen zijn vaak vlot geschilderde doeken, terwijl het keramiek heel precies en glad is afgewerkt. De schilderijen zijn erg kleurrijk en het keramiek vaak in zwart-wit met een kleuraccent afgewerkt. Vaak werk ik met een thema, wat ik dan toepas in zowel mijn doeken als keramiek.


Welke expositie/collectie is er deze maand te zien?
Deze maand is mijn eigen werk te zien, bestaande uit grote maar ook heel kleine schilderijen. Ik heb een serie gemaakt wat een beetje de Nederlandse symboliek naar voren haalt; veel verschillende blauwtinten,de tulpen en klederdracht. Verder zijn er honden te zien die erg gek zijn op hun mand. Naast nog meer andere schilderijen is er natuurlijk ook nog een verscheidenheid aan keramiek te zien. Van dikke dames tot objecten met grassprieten. Het keramiek is bijzonder, omdat het word beschilderd met acrylverf en ik niet met glazuur werk.


Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
De kunst is heel erg belangrijk voor Doesburg. Ik denk dat Doesburg hierdoor nog meer op de kaart is gezet. Je merkt aan veel mensen die je spreekt dat ze van anderen horen hoe leuk zo’n culturele route is, maar ook ontdekken dat Doesburg een mooi oud stadje is.
Je ziet mensen intens genieten en dat is erg leuk om te zien. Vaak komen ze terug omdat ze geen tijd hadden om alles te zien in één middag. Doesburg heeft duidelijk meer te bieden dan alleen de culturele kunstroute.


Hoe kunst minded is de Doesburger?
Als ik zie hoeveel Doesburgers elke zondag binnen wandelen, dan heb ik het idee dat het behoorlijk leeft. Vaak zie je mensen nog terug komen met familie en vrienden omdat het gewoon gezellig is om met je bezoek iets te ondernemen. Er zijn ook mensen die bewust terugkomen om naar je nieuwe werk te komen kijken. Er worden steeds meer dingen in Doesburg georganiseerd en je ziet dan ook dat er veel belangstelling voor is.


Waar kennen we Saskia Holthausen nog meer van?
De meeste Doesburgers kennen mij omdat ik hier geboren en getogen ben. Ook heb ik ongeveer 25 jaar in het basisonderwijs gezeten. Naast deze baan ben ik altijd al bezig geweest met schilderen en keramiek. In die tijd heb ik veel tekenwerk gedaan voor scholen; illustraties voor schoolkranten en logo’s ontworpen.


Op een gegeven moment heb ik bewust gekozen om met de kunst verder te gaan. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Het is heerlijk om voor jezelf grenzen op te zoeken en te kunnen experimenteren met vormen/lijnen en kleuren. Het blijft elke keer weer spannend om te zien welke kant het op gaat. Er zijn ook mensen die mij kennen van een tv-serie, genoemd ‘Hotels’. Ik mocht daar een expositie verzorgen voor het NH Hotel in Amsterdam. Daar werden opnames van gemaakt zodat zij de kijkers konden laten zien hoe de organisatie daarvan in zijn werk gaat.


Vertel eens iets verrassends over jezelf
Het verrassende is dat ik ook nog een heel leuk gezin heb waar ik veel plezier aan beleef. Ik heb twee schatten van honden die af en toe ook aandacht nodig hebben en een eind willen sjouwen. Ik ben ook graag met mijn schoffeltje in de tuin te vinden. Voor diegene die het nog niet opgevallen is, sta ik bekend om mijn voorkeur zwart/wit. Verder ben ik een kleurrijk persoon hoor!


Numero 9 Galerie
Bergstraat 9
6981 DA Doesburg
03113-471438
www.galerie9.nl


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg