Na twee maanden zomerstop starten we weer met Kunst in Beeld, de rubriek die in het teken staat van de Culturele Zondag Doesburg. Deze maal in Kunst in Beeld aandacht voor Liesbeth Fonkert van galerie De Swarte Ram en voorzitter van Culturele Zondag Doesburg. De foto’s zijn weer afkomstig van onze vaste fotograaf Joost de Wolf, eigenaar van JdW Fotografie en initiator van het fotoproject Helpportait in Doesburg later dit jaar.


Wat is er bijzonder aan uw galerie/atelier?
Bijzonder is de plek in Doesburg waar de De Swarte Ram is gevestigd. De naam De Swarte Ram vond ik op een oude hypotheekakte uit 1600. Het huis is een eeuwenoud pand gebouwd aan het eind van de veertiende en de eerste helft van de vijftiende eeuw. Met een negentien eeuwse winkelgevel als façade. Bijzonder voor Doesburg is het beleid van de galerie:

  • een podium bieden voor beeldende kunstenaars in de ruimste zin van het woord zoals: schilders, beeldhouwers en ruimtelijk vormgevers, keramisten, fotografen,textielkunstenaars en sieraden.
  • Spannende en boeiende exposities inrichten door ongewone combinaties van de verschillende disciplines te maken, waardoor er een interessante dialoog ontstaat. Als galeriehouder exposeer ik vaak mee.
  • Er zijn minimaal vier exposities per jaar.


Welke expositie is er nu te zien?
Momenteel valt de expositie “Natuur in de Kunst” te bewonderen tot en met 28 oktober 2012. Twintig kunstenaars exposeren hun werk in de beeldentuin, in de galerie en het atelier en in de kelders van het huis. Zij laten in een scala van kleuren, vormen en inhoud hun visie zien op de natuur in de kunst. De ontstane variatie in de dialoog is de moeite waard om gezien te hebben.


Mirjam van Beekum, Herman van de Broek, Margo Ellen, Liesbeth Fonkert, Elise Hogendoorn, Jobs Jacobs, Miriam van der Linden, Jit Nieuwenhuis en Magdaleen de Rooy leveren in een keur van vlakke technieken hun bijdrage. Van Gerda Drenth, Susanne Haag, Nicoline Nieuwenhuis en Silene van Waveren zijn er werken in diverse takken van keramiek. Van Marijke Schellekens zijn er fotomontages, van Sylvia Terwisscha (nieuw) “ draagbare textiel- objecten”, van Jonkers & Broere (nieuw) verrassend originele sieraden. Van Peter Bakker het portret van burgemeester Luesink buiten tegen de tuinmuur en eveneens in de tuin staan de beelden van Jan Kettelerij, Herman van der Made en Helmi de Vaan opgesteld.

Hoe belangrijk is kunst voor Doesburg?
Als prachtig, gaaf en historisch Hanzestadje en dus toeristische trekpleister kan Doesburg niet zonder cultuur. Er zijn nogal wat mensen die speciaal in Doesburg zijn komen wonen vanwege het goede culturele klimaat. Dat neemt niet weg dat het altijd nog mooier en beter kan. Van mij mag er nog meer goede beeldende kunst van professionele kunstenaars in openbare ruimtes.


Hoe kunst-minded is de Doesburger?
Ik zou het woord kunst graag willen vervangen door een ruimer begrip: cultuur. Het is niet te geloven wat er allemaal in Doesburg gebeurt op cultureel gebied, zoals, ik doe maar een greep: de Culturele Zondag Doesburg iedere eerste zondag van de maand en dat al 23 jaar lang, met open ateliers, galeries, musea, podia. Niet te vergeten Dichter Bij De IJssel, het Filmhuis, Stidomu, Open Monumentendag, Hanzedagen, Podium Acanthus, Manifestaties Martinikerk, Museum Lalique…. En dat met de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers.


Waar kennen we Liesbeth Fonkert nog meer van?
Ik ben voorzitter van de vereniging Culturele Zondag Doesburg, bestuurslid van Doesburgs Goed wat zich zeer beijverd om het toerisme in Doesburg te bevorderen, lid van de VVV Achterhoek en de VVV Doesburg, lid van Soroptimist Int. Club Doetinchem- IJsseloever, een service club voor vrouwen, waarbij ieder lid haar beroep vertegenwoordigt. Zij houden zich bezig met goede doelen projecten op lokaal, nationaal en in internationaal gebied voor vrouwen en kinderen. De galerie en mijn werk als beeldend kunstenaar zijn mijn droom en mijn passie. Buiten ons gezellige familieleven heb ik geen tijd meer voor andere liefhebberijen.


Vertel nog eens iets verrassend over uzelf.
Iets verrassend over mijzelf: Ik ben op een leeftijd waarbij de meeste mensen stoppen met werken begonnen met een galerie, naast mijn werk als beeldend kunstenaar. Nu na acht jaar vind ik nog steeds het resultaat van iedere tentoonstelling die ik samenstel een uitdagende verrassing. Het samenwerken met de kunstenaars is altijd een onverwacht cadeautje. De reacties van het publiek vaak origineel, hartverwarmend en stemmen soms tot nadenken. De exposities zijn in de loop van de jaren steeds interessanter geworden. Maar deze tentoonstelling is tot nu toe de grootste en de mooiste die ik ooit gemaakt heb. En het laat ook zien op wat voor prachtige plek we wonen.


Galerie De Swarte Ram
Ooipoortstraat 60
6981 DW Doesburg
www.de-swarte-ram.nl


Fotografie: Joost de Wolf van JdW Fotografie