In het filmhuis van Doesburg wordt op zaterdag 8 september om 14.00 uur in het kader van Open Monumentendag een monumentale film naar een monumentale televisieserie de kinderfilm ‘Floris’ gedraaid. Omdat het Open Monumentendag is, is de toegang gratis.


De kleinzoon van de legendarische ridder Floris van Rosemondt, heet ook Floris maar is alles behalve een ridder. Hij wil acteren en laat zijn vader weten dat hij geen interesse heeft in een militaire carrière. Vader van Rosemondt is de generaal van de hertog van Bourgondië en bevecht al jaren de hertogin van Gelre.


De jonge hertog heeft besloten dat zijn volk recht heeft op brood en boter, maar heeft daardoor even geen geld voor kanonnen en kruit. Hij heeft er alle vertrouwen in dat zijn trouwe generaal het wel zal redden met behulp van een pas verworven relikwie, een originele nagel uit het kruis van Christus. Volgens de overlevering maakt het relikwie degene die het draagt onkwetsbaar.


Om de hertogin van Gelre te misleiden is het kleinood naar het hof van Bourgondië gesmokkeld in de aars van een paard, terwijl de hertogin een vals exemplaar in handen is gespeeld. Als de vader van Floris de opdracht het relikwie te vervoeren, laat hij het in een kaas verstoppen. Maar door een ongelukkig toeval wordt de partij kaas verkocht aan de hertogin van Gelre voor haar kerstpakketten.


De jonge Floris wordt intussen ontvoerd door soldaten van Gelre die hem willen ruilen voor het relikwie. Het Chinese meisje Pi, van het toneelgezelschap van Floris, helpt hem ontsnappen. Floris biedt zijn vader aan om hem te helpen het relikwie terug te halen, maar die wil er niets van horen. Dus beginnen Floris en Pi hun eigen zoektocht en gaan achter de kazen aan. Zo ontmoeten ze de dochter van Grote Pier, kleine Pier, de sergeant junior en de jonge Maarten van Rossum en steeds blijkt de heilige nagel niet in de kaas te zetten. Uiteindelijk weten ze in het kasteel van de hertogin van Gelre te komen en het relikwie te achterhalen.


De film is voor kinderen vanaf 5 jaar en is Nederlands gesproken. Kinderfilmorganisatie De Teil draait de film in het Meulenhuus, Bergstraat 48, in Doesburg. De toegang is gratis, met limonade en een versnapering in de pauze. Meer informatie is te vinden op http://teil.badhuis-doesburg.nl.