De vrouwelijke beeldhouwer Josephine Ebing houdt van 4 augustus tot en met 1 september een kunstexpositie in de Raadskelder in Doesburg. De beelden van Ebing zijn gemaakt van brons, glas, steen en drijfhout. De Raadskelder is gevestigd in het stadhuis van Doesburg.

 

Vanaf 1970 maakt Josephine Ebing beelden. Exposeren doet zij al sinds 1979. Haar opleiding begon zij bij een Russische schilder met gastdocenten in Zwitserland, waarna zij de Art Academy in Antwerpen bezocht. Na 2 jaar werd zij geaccepteerd op het Higher Institute. Later gaf zij hier jarenlang les.

 

In 1994 bezocht Ebing na giften van vrienden voor het eerst Bonaire . Zij kon er 4 maanden blijven en ontmoette Theo van Teeseling, die ervoor zorgde dat zij, na zijn dood, de mogelijkheid hield het eiland te blijven bezoeken en haar bijzondere beelden te blijven maken.

 

Sindsdien woont ze wisselend in Rosmalen en op Bonaire, waar ze een eigen galerie heeft. Zij startte de galerie samen met Ronald Verhoeven, een schilder.

 

Josephine Ebing bezit de kracht om haar gedachten om te zetten in creativiteit. Haar laatste werk betreft koperen lotusbloemen met een turkoois glazen hart. Bij Klein Engelenburg in Brummen  is zo’n prachtige drijvende lotus te zien, maar ook tijdens haar expositie in de Raadskelder te Doesburg kan men een lotus bewonderen. De lotus symboliseert puurheid en een nieuwe geboorte’, aldus een woordvoerster van de Raadskelder.

 

Op Bonaire ging Ebing ook met drijfhout werken. Eerst met het lichtste koraal dat langs de kust te vinden was en dat kon drijven. Zij maakte menselijke figuren hieruit. Het stuk drijfhout toont haar als het ware de vorm die het beeld zou kunnen aannemen. Een deel van de steen wordt niet bewerkt en blijft zijn originele vorm houden, zodat  de herkomst  altijd zichtbaar blijft.

 

In 1991 nam Ebing deel aan Arte ’99 op Curacao met een albasten beeld van een Antilliaan met een kind in zijn hoofd. De expositie in de Raadskelder in Doesburg is geopend op zaterdagen en zondagen  vanaf 4 augustus tot en met 1 september 2013 tussen 13.00 en 17.00 uur en op afspraak (0313-471578).