Vrijdagavond 29 april klinkt bij Podium Acanthus in Doesburg een bijzonder concert ter afsluiting van de serie avondconcerten van dit seizoen. Het Trio Anna brengt drie pianotrio’s en daarbij, in samenwerking met de mezzo-sopraan Maria João Carmo, liederen met een wisselende bezetting als begeleiding. Het pianotrio bestaat uit Anna en Luit Wiersum, viool en piano en Frank Lange, cello.

Het concert begint met een van de vele pianotrio’s van Joseph Haydn. Hij wordt wel de vader van het pianotrio genoemd. Daarna volgt een pianotrio van Debussy. Het is romantisch en verhalend van aard, nog een jeugdwerk. Maar de impressionistische van sfeer is hierin al wel te horen.

Het programma voor de pauze sluit af met vier Schotse liederen van Beethoven, gezongen door Maria João Carmo en begeleid door Trio Anna. Deze liederen hoor je niet vaak. Het componeren ervan was een bijzondere opdracht voor Beethoven waar hij eigenlijk helemaal geen zin in had. Maar juist door zijn keuze om de liederen door een pianotrio te laten begeleiden maakte hij er juweeltjes van.

Na de pauze vertolkt Maria een aantal liederen met verschillende begeleiding: een heftig lied voor  sopraan, viool en piano van Saint-Saëns, liefdesgedichten van de Romein Catullus voor sopraan en viool van Darius Milhaud, een bijna opera-fragment voor sopraan, cello en piano van Jules Massenet. En als afsluiting van dit concert ‘Three pastoral songs’ voor sopraan met pianotrio van Roger Quilter.

Tussendoor klinkt een pianotrio van Alec Rowley gebaseerd op Ierse volksmelodieën.

Trio Anna

Als 16-jarige kreeg Anna Wiersum de Burgemeester de Bruinprijs, een culturele aanmoedigingsprijs van de Gemeente Rheden. Zij mocht toen als solist optreden met Het Gelders Orkest. Zij studeerde viool bij Herman Krebbers en later altviool. Zij heeft een plaats bij de 1e violen van Het Gelders Orkest. Naast haar werk in HGO speelt zij kamermuziek en heeft een eigen lespraktijk.

Frank Lange studeerde eerst Frans en was docent aan een middelbare school, het Conservatorium te Utrecht en de Hoge School Midden Nederland. Hij studeerde vervolgens cello bij Robert Dispa en Jean Decroos. Hij was enige jaren cellist in Het Gelders Orkest en cursusleider bij de Vereniging voor Huismuziek. Hij studeerde orkestdirectie en was als dirigent verbonden aan het Gewestelijk Symfonie Orkest te Cuijk.

Luit Wiersum heeft naast zijn opleiding Milieukunde een aantal jaren piano gestudeerd aan het conservatorium in Groningen. Sinds 2005 heeft hij zijn muzikale aspiraties weer opgepakt en begeleidt hij het klassieke koor ‘Decoor’ in Deventer tijdens repetities en concerten. Naast zijn dagelijks werk als zuiveringstechnoloog is musiceren zijn grootste passie. Hij ziet muziek als een ontdekkingstocht die mensen met elkaar kan verbinden.

Maria João Carmo

behaalde haar diploma’s piano en zang in haar geboorteplaats Lissabon. Vervolgens studeerde ze bij Paula de Wit aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 2003 behaalde zij haar diploma UM klassieke zang. In Amsterdam werd ze gecoacht door o.a. Maarten Koningsberger. Maria João volgde masterclasses in lied, opera en barokmuziek bij o.a. Marius van Altena, Max van Egmond. Haar repertoire omvat oratoria, opera en liederen uit alle tijden van de muziekgeschiedenis. Zij heeft haar eigen zangpraktijk in Arnhem.

Programma Maria João Carmo, (mezzo) sopraan en Trio Anna

Pianotrio’s van:

* Joseph Haydn – pianotrio № 1 in Es

* Claude Debussy – pianotrio in G

* Alec Rowley – Kleines Trio über irische Volkslieder

En liederen met wisselende bezetting als begeleiding van

* Ludwig van Beethoven –Vier Schottishe Lieder  (sopraan en pianotrio)

* Darius Milhaud – Quatre poèmes Catulle (sopraan en viool)

* Camille Saint-Saëns – Violons dans le soir (sopraan, viool en piano)

* Jules Massenet – On dit! (sopraan, cello en piano)

* Roger Quilter – Three pastoral songs (sopraan en pianotrio)

Het concert op 29 april begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 15 euro per persoon. Jeugd tot en met 15 jaar op CJP-houders betalen 7,50 euro per persoon. De prijzen zijn inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert.

Reserveren kan via Reserveringen bij:  Podium Acanthus; Koepoortstraat 20; 6981 AS Doesburg. Tel. 0313-484176, E-mail: podium@acanthus.demon.nl

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.