Doesburg gaat werk maken van de linies. Zo wordt er landschapskunst aangebracht in op de linies en zal Doesburg in de toekomst deelnemen aan de IJsselbiënnale, een tweejaarlijks evenement met beeldende kunst in de openbare ruimte.

 

Vrijdag is hiervoor een speciale persbijeenkomst. De bijeenkomst wordt gehouden door de gemeente Doesburg en het Kunstenlab.

 

Doesburg heeft een verborgen schat: zijn vestingwerken. Aangelegd in het begin van de 18e eeuw naar een ontwerp van Menno van Coehoorn. Het kenmerk van deze Hoge en Lage Linie, samen 30 hectare groot, is het natuurlijke karakter. Met wallen, waterpartijen, moerassen, bevers en ijsvogels, deels grenzend aan het historische centrum van de stad. De Doesburgse Linies zijn een groen en geen rood (stenen) verdedigingswerk.

 

In het project Beleef de Linies geeft de stad Doesburg zijn oude vestingwerken hun prominente plaats terug. De Hoge en Lage Linie worden zo beter zichtbaar voor de bewoners van de stad en voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Een van de middelen die daarvoor worden ingezet, en daarmee een van de onderdelen van Beleef de Linies, is het realiseren van landschapskunst, Land Art, op de linies. Verantwoordelijk wethouder Ellen Mulder-Metselaar geeft vrijdag informatie over het project en de deelname aan de IJsselbiënnale en beantwoordt vragen.

 

De IJsselbiënnale is een tweejaarlijks evenement met beeldende kunst in de openbare ruimte. De eerste editie van het internationale kunstevenement staat gepland in 2017. Met deze internationale kunstroute door het rivierlandschap van de IJsselvallei worden de Hanzesteden aan de IJssel voor een binnen- en buitenlands publiek in de schijnwerpers gezet. Initiatiefnemer Mieke Conijn van het Kunstenlab in Deventer vertelt vrijdag over de plannen en beantwoordt vragen.

 

Als eerste stap in de deelname van Doesburg aan de IJsselbiënnale en in het realiseren van landschapskunst op de linies gaan op 5 juni, voorafgaand aan de persbijeenkomst, de kunstenaars Paul de Kort, Janina Schipper, Jeroen van Westen, Kathrin Schlegel en Jan van IJzendoorn op locatieonderzoek op beide delen van de linies en beoordelen het gebied vanuit hun perspectief.

 

De tweede stap die Doesburg zet in de realisatie van Land Art op de linies is het bezoek van een internationaal vermaard Land Art kunstenaar aan de stad. Ellen Mulder-Metselaar maakt aan het einde van de persbijeenkomst de details bekend.

 

EndFragment