Doesburg werkt mee aan vergunning voor waterkrachtcentrale

Het bedrijf Deepwater-Energy uit Arnhem heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor het realiseren van de waterkrachtcentrale in de Oude IJssel in Doesburg. De gemeente werkt hiermee aan de voorbereiding voor realisatie van een waterkrachtcentrale. De vergunning is nodig voor het aanvragen van een subsidie duurzame energie bij het Rijk.

 

Om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen, stelt het college van B&W de gemeenteraad voor om een verklaring van geen bedenking (VVGB) hiervoor af te geven. Deze verklaring is noodzakelijk omdat de waterkrachtcentrale niet past binnen het huidige bestemmingsplan. In de raadscommissie van 10 juni wordt dit voorstel behandeld en geeft Deepwater-Energy een presentatie over de waterkrachtcentrale. De raad besluit uiteindelijk op 24 juni hierover.

 

De vergunning is noodzakelijk om op tijd een subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) aan te kunnen vragen. Met de subsidieregeling SDE stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren, kunnen gebruik maken van de SDE+.

 

Het Waterschap Rijn en IJssel is eigenaar van het stuwcomplex en de gronden eromheen. Om duurzame initiatieven van de markt de ruimte te geven, heeft zij eind 2014 een aanbestedingsprocedure gestart om een waterkrachtcentrale te realiseren, waarover DoesburgDirect.nl al vaker schreef.

 

Het waterschap is momenteel in de laatste fase met Deepwater-Energy om de voorwaarden van het bouwen en exploiteren van de waterkrachtcentrale te concretiseren. Het Algemeen Bestuur van het waterschap besluit uiteindelijk of Deepwater Energy een waterkrachtcentrale kan bouwen en exploiteren. Naar verwachting wordt deze besluitvorming in de komende maanden afgerond.

 

Het idee van een waterkrachtcentrale in de Oude IJssel is enkele jaren geleden gelanceerd door de GroenLinks fractie in de gemeenteraad. Het realiseren ervan is ook een wens van het college van B&W van Doesburg.

 

De Waterkrachtcentrale zou mogelijk gebouwd worden bij het bestaande stuwcomplex van het waterschap Rijn en IJssel aan de Barend Ubbinkweg. De centrale bestaat uit een aantal turbine-elementen. De turbine-elementen worden in de watergeul onder het brugdek van de bestaande stuw opgesteld. De installatie kan betaalbare duurzame energie opwekken uit stromend water.

 

EndFragment

2 reacties

  1. Frans van der Krul.

    Hoop dat dit snel gerealiseerd kan worden, goede zaak!
    Ik hoop dat de gemeente een energie beleid hierop gaat ontwikkelen en haar verantwoordelijkheid gaat nemen en een extra bijdrage gaat leveren door te streven naar een energieneutrale gemeente in 2030.

  2. Frans Schilderman

    Frans je haalt mij de woorden uit mijn mond,helemaal mee eens.

    Gr. Frans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑