In april en mei beklimmen leerlingen van de basisscholen in Doesburg de Martinitoren. Doel van de beklimming is het carillon te bezichtigen, boven in de bijna honderd meter hoge toren.


De excursie wordt georganiseerd door de Stichting Doesburgs Carillon. Totaal beklimmen negen groepen in de maanden april en mei de toren. Het gaat om leerlingen uit groep zes van de basisscholen.


De leerlingen krijgen uitleg over het carillon van stadsbeiaardier Roel Smit. Smit is naast Doesburg ook beiaardier in Doetinchem, Hengelo (O) en Deventer. Zelf beklimt Smit de toren zo’n vijftig keer per jaar. Hij wordt gezien als een vooraanstaand en gewaardeerd beiaardier en won diverse improvisatie- en interpretatieprijzen.


Alle scholen van Doesburg doen mee aan de beklimming van de toren. De excursie bestaat uit twee delen. Een deel met de bezichtiging van het carillon en een deel bestaande uit een kleine historische stadswandeling rondom de imposante kerk. Daar hoort ook een bezoek aan het Museum de Roode Tooren en het stadhuis bij.