Binnenkort gaat in het Streekmuseum De Roode Tooren de tentoonstelling ’Doesburg en de stoomtram, 1881-1957 van start. In het kader hiervan houdt de Jaap Nieweg uit Hoorn een speciale lezing op 19 mei.

Jaap Nieweg is opgegroeid met ‘de tram’. Zijn vader was vele decennia verbonden aan de Geldersche Tramwegen en publiceerde twee unieke standaardwerken (’Geschiedenis van een Gelders Streekvervoerbedrijf’ en ’Op smalspoor door Oost-Gelderland’) en vele artikelen over het trambedrijf in onze regio.

Nieweg jr. was vele jaren directeur van de Museumspoortram Hoorn-Medemblik, tevens vrijwillig machinist en is voorzitter van de Stichting Mobiele Collectie Nederland. Hij is buitengewoon deskundig over de tramhistorie in Oost-Gelderland.

De lezing zal vele facetten van het stoomtrambedrijf behandelen. De oprichting, de relatie met de politiek en de vele regionale diligence diensten, het materieel, het reizigersvervoer, het goederenvervoer met natuurlijk het grote belang van de overslag via de Doesburgse haven voor de regio, de vele perikelen rond de schipbrug en natuurlijk de opkomst van het busvervoer.

Zoals bij oudere lezers wellicht nog bekend werden in de zomer van 1956 en 1957 speciale ritten gereden voor belangstellenden. In 1956 als jubileumrit (75 jaar Geldersche Stoomtramweg Maatschappij) en in 1957 als eind van een historisch tijdperk.In 1957 werd als laatste het goederenvervoer per tram beëindigd en werd de tramrails uit de straten van Doesburg verwijderd.

De lezing op donderdag 19 mei begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.30 open. Plaats van handeling is Het Meulenhuus in de Bergstraat 48 in Doesburg. Leden van Streekmuseum De Roode Tooren – Stad en Ambt Doesborgh mogen gratis naar binnen. Niet-leden betalen 5 euro per persoon.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.