Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing over de Franse kunstenaar Henri Matisse in de Gasthuiskerk in Doesburg. De lezing vindt plaats op woensdag 27 mei en begint om 20.00 uur. Kaarten zijn à 10 euro verkrijgbaar via de website www.gasthuiskerkdoesburg.nl of voor aanvang van de lezing bij de Gasthuiskerk, Gasthuisstraat 41 in Doesburg. Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling “de Oase van Matisse” die nog tot 16 augustus te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

 

De werken van Matisse vormen een feest van kleur, planten, bloemen, vissen, vogels, interieurs en vrouwen. De knipsels van de veelzijdige kunstenaar zijn publiekslievelingen. Als schilder onderscheidde zijn werk zich al door een veelheid aan kleur en vormen. De vrouwelijke naakten van Matisse bevinden zich in bontgedecoreerde interieurs met een grote variëteit aan stoffen en patronen.

 

Wanneer hij de knipsels gaat gebruiken om grote composities mee te maken, gaat Matisse ook tegeltableaus ontwerpen, gebrandschilderde ramen, wandkleden en stoffen. De kunstenaar hechtte er aan dat zijn werk voor een groot publiek toegankelijk was. Hij wilde zijn passie voor kleur en vorm graag delen met anderen. Wat Matisse tot een bijzonder kunstenaar maakte, was dat hij zijn eigen weg ging en dat hij trouw bleef aan datgene wat hem plezier bezorgde. Historica en kunsthistorica Maria Driessen heeft sinds zes jaar haar eigen cursusinstituut. Zij geeft cursussen in Nijmegen en Doesburg en in de Villa Mondriaan in Winterswijk. Daarnaast geeft ze lezingen op locaties in Gelderland en daarbuiten.

Henri-Matisse-Sorrow-of-the-King-1952-via-The-Tate