Dirk Otten uit Heerde houdt op donderdag 3 mei om 20.00 uur een lezing genaamd ‘Het leven en optreden van Ludger in onze regio’. De lezing vindt plaats in Het Meulenhuus in de Bergstraat 48 in Doesburg.

De lezing begint met een groot schilderij in het gymnasium van Rheine waarop Ludger vanaf een boot op de rivier de Eems de eerbiedig luisterende en nog toestromende Saksen toespreekt. Even verderop laten de eerste bekeerde Saksen zich al dopen.

Er zijn meer van die geromantiseerde voorstellingen van Ludger, bijvoorbeeld de bekende schoolplaat van Isings, maar ook met andere missionarissen, bijvoorbeeld een wanddoek van Willibrord in het Rijksmuseum.

De bekeringsarbeid van Ludger, en ook van de andere missionarissen verliep in werkelijkheid veel moeizamer. Voor de Friezen en de Saksen, met hun oude Germaanse natuurreligie, was het Christendom de religie van hun vijand, de Franken. Die waren er op uit om hun woongebieden in te lijven bij het grote Frankische rijk. Met hun mondelinge cultuur konden ze niet begrijpen dat een religie ‘uit een boek’ kwam. Ook niet dat een almachtige God zijn zoon een misdadigersdood liet sterven.

Ludger heeft dan ook veel tegenslagen ondervonden. Toen de Friezen met de Saksen in 784 in opstand kwamen, werd zijn arbeid grotendeels teniet gedaan, hij trok naar het klooster Monte Cassino. In de lezing wordt de weg teruggegaan naar de ware Ludger, een missionaris in oorlogstijd die beducht was voor de Noor(d)mannen. Die liever onderricht gaf en abt van zijn eigen klooster was dan bisschop.

Toen hij in Utrecht was ‘afgestudeerd’ kreeg hij als eerste opdracht om Lebuïnus, die hij in York had leren kennen, in Deventer te herbegraven in het kerkje dat door de Saksen voor de tweede keer was platgebrand.

Ook in onze regio heeft Ludger zijn sporen nagelaten. Zo wordt Ludger genoemd in een schenkingsacte uit 794 bij Wichmond (Withmundi) en komt Ludger in Zelhem (Salehem) aan, waar hij een kerk zou stichten. Na Zelhem trok Ludger, predikend, kerkjes, parochies en kloosters stichtend naar Winterswijk, Bocholt, en verder naar onder andere Coesfeld, Billerbeck en Munster.

Toegang leden gratis, niet-leden/introducees 5 euro.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.