In Het Meulenhuus in Doesburg wordt op donderdag 10 december een lezing gehouden over oude en antieke kerstversiering. De lezing begint om 20.00 uur en wordt uitgevoerd door Egbert Dikken uit Zwolle.

Egbert Dikken verzamelt sinds de jaren 80 van de vorige eeuw oude kerstboomversieringen. Met oud wordt bedoeld van voor 1970. In de lezing zal hij laten zien hoe zijn verzameling tot stand is gekomen en op welke wijze hij begonnen is met het uitzoeken van de geschiedenis rond de kerstversiering.

We kennen nu hoofdzakelijk de versiering die van glas gemaakt is maar vroeger was dat niet altijd normaal. Als glas te kostbaar was maakte men zelf objecten. Algemeen is altijd aangenomen dat in het Thüringerwoud, in het plaatsje Lauscha, het maken van glazen kerstboomversiering als eerste heeft plaats gevonden. Egbert Dikken wilde daar graag meer over weten. 

Er werden diverse boeken aangeschaft en vanaf die 80er jaren bezocht hij regelmatig het voormalig Oostblok om glasblazers te bezoeken en te vernemen hoe o.a. kerstballen werden gemaakt. Zijn kennis van archeologisch glas kwam hem toen goed van pas.

Om de objecten goed te kunnen dateren gebruikte hij in het begin afbeeldingen op o.a. oude prentbriefkaarten en familieafbeeldingen. Alleen die waar fotografisch een kerstboom op afgebeeld was. Door zo’n kaart uit te vergroten kon hij zien in welke tijd er welke soort versiering werd gebruikt. Door oude artikelen over de kerstversiering te lezen werd zijn kennis maar ook zijn collectie steeds groter.

Daardoor werd het mogelijk vergelijkingen te doen en kwam hij tot andere conclusies dan die op dat moment gangbaar waren. Vanaf dat moment bleek dat verhalen en dateringen in Duitse en Amerikaanse boeken, maar ook in musea, over kerstversiering aangepast moesten worden.

 

De collectie bestond langzamerhand uit vele duizenden objecten en ook de media kreeg daar lucht van. Kranten, tijdschriften en diverse tv-programma’s hebben uitgebreid aandacht besteed aan zijn verzameling. Na wat kleine exposities van zijn collectie werd in 2004 in het Stedelijk Museum van Zwolle voor het eerst in Nederland een overzichtstentoonstelling van versiering uit de verschillende periodes ingericht. In 2012 is de collectie voor het laatst uitgebreid getoond in het Nationaal Tinnen Figuren Museum te Ommen.


Al zijn verworven kennis heeft Egbert Dikken samengevat in drie boeiende boeken ’Kerstversiering uit de oude doos’. In het laatste deel behandelt hij het onderzoek naar het ontstaan van de kerstbal.

 

Tijdens de lezing zal hij een en ander uitgebreid behandelen, vergezeld van tientallen prachtige beelden van antieke en oude versieringen. Ook zal hij een aantal bijzondere voorwerpen meebrengen en zijn ook zijn boeken te koop. Ook u kunt natuurlijk versieringen van u of uw (groot)ouders meenemen, zodat hij er wellicht het een en ander over kan vertellen.

 

De lezing is gratis te bezoeken voor leden van Stad en Ambt Doesborgh. Niet-leden betalen 5 euro per persoon.

 

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFit DoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, Dierendingen, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg en Hotel Doesburg.