Stad en Ambt Doesorgh en De Roode Tooren Doesburg houden op donderdag 22 januari een bijzondere lezing. De lezing gaat over verre culturen; Myanmar…., op blote voeten door het gouden land een reis door voormalig Birma. Jan en Ada Rosman uit Hellendoorn verzorgen de lezing die in het Meulenhuus, Bergstraat 48 in Doesburg wordt gehouden. De avond begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De toegang is voor leden gratis en niet leden betalen 5 euro per persoon.

 

Myanmar: een schitterend land met glanzende pagodes en stralende tempels. Graag nemen Jan en Ada Rosman u deze avond mee naar dit fascinerende land in Azië. De reis begint in Yangon, de hoofdstad van Myanmar en via Pyay gaat de reis verder naar de betoverende tempels van Bagan. De nachtrit in de oudste bus van Azië, van Pyay naar Bagan werd een rit die het reislustige echtpaar nooit zal vergeten. Betoverend Bagan: duizenden tempels die in vervlogen tijden zijn gebouwd. Jan en Ada hebben hier fietsen gehuurd en heel wat kilometers tussen deze tempels rondgefietst.

 

Vervolgens met de boot naar Mandalay waar volop werd genoten van roomkleurige tempels en uren in de stad werd rondgefietst. Met de bus kwamen Ada en Jan Rosman midden in de nacht aan bij het Inlemeer waar beenroeiers op een heel bijzondere manier vissen en de drijvende tuinen voor groente zorgen. In het Queen Inn hotel bij het Inlemeer werden zij midden in de nacht allerhartelijkst ontvangen door de eigenaresse; een fijne plek aan het beroemde meer.

 

Na een bezoek aan de tempelgrot van Pindaya reisden zij naar Bago en raakten diep onder de indruk van twee grote, liggende Boeddha’s. De gouden rots van Kyaiktiyo werd bewonderd, om daarna nog één keer in de bus te stappen die hen veilig naar de hoofdstad terugbracht. Myanmar, waar de prachtige en veelkleurige bevolking je het gevoel geeft dat je een langverwachte gast bent en grauwe ossen en stoere buffels traag door het landschap sjouwen. Het land heeft na een jarenlang vrij geïsoleerd bestaan de deur naar het Westen op een kier gezet en de mensen in dit land kijken reikhalzend uit naar de toerist.

 

Myanmar of Birma (officieel Republiek der Unie van Myanmar) is een land in Zuidoost-Azië. Myanmar grenst in het noordwesten aan Bangladesh en het noordoosten van India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft het een lange kustlijn met de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee.

 

De hoofdstad is sinds 2005 officieel het centraal gelegen Naypyidaw. De oude hoofdstad Rangoon (Yangon), de grootste stad van het land, wordt door onder meer België, de Europese Unie en de Verenigde Staten nog steeds als hoofdstad beschouwd. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad.

photo-394