De Gasthuiskerk in Doesburg is woensdag 21 maart om 20.00 uur het toneel voor een bijzondere vertelling. Ton Burgers vertelt dan over de roerige geschiedenis van het Arnhemse treinstation.
In 1945 werd het station van Arnhem verwoest. Een nieuw station werd gebouwd, maar velen vonden het niks, een ‘popperig gevalletje.’ Er kwam een Bestemmingsplan en in 1997 startte opnieuw de bouw van weer een station, waarbij veel mis ging. Arnhems vierde station is nu klaar en de boeiende geschiedenis wordt op woensdag 21 maart om 20.00 uur in de Gasthuiskerk verteld door Ton Burgers.
Een spoorweg van Amsterdam via Arnhem naar Keulen moest in de negentiende eeuw het Nederlandse antwoord worden op de lijn Antwerpen-Keulen. Tegen de wens van de Tweede Kamer in zette koning Willem I de bouw door.
Omdat de lijn een fiasco dreigde te worden, wilde koning Willem II af van dat risico. Op de dag van de opening van Arnhems eerste station, in 1845, werd de lijn daarom overgedaan aan een particulier bedrijf, de Nederlandsche Rhijnspoorweg Maatschappij.
Pas tien jaar later werd de lijn doorgetrokken naar Keulen. Nog eens tien jaar later werd een spoorlijn naar Zutphen geopend. Die werd weer geëxploiteerd door een andere maatschappij. Moest daarvoor een apart station worden gebouwd? Dat was een vraag waar het gemeentebestuur zo zijn eigen gedachten over had.
Toch kwam er in 1869 een nieuw, gemeenschappelijk station, fraai gelegen aan een oplopend plein. Opnieuw tien jaar later maakte de gemeenteraad zich grote zorgen over de aanleg van de lijn naar Nijmegen. Die kwam in hun ogen op de verkeerde plaats: Arnhem zou voorbijgereden worden.
De lezing op 21 maart begint om 20.00 uur en toegangskaarten kosten 3 euro per stuk.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, CarConcept, Delikasa, Restaurant De Liefde, Hillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg, Edelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig, Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.