In het kader van verre culturen vindt op donderdag 31 januari in Het Meulenhuus in Doesburg een lezing plaats over Oezbekistan. De sinds 1993 in Nederland woonachtige Oezbeek Rouslan Nimetoullaev verzorgt de lezing.

De Oezbeekse steden Boechara en Samarkand ademen de Oriëntalistische sfeer van Duizend-en-een-nacht; sultans en harems, vliegende tapijten, moskeeën en medresses (koranscholen), kamelen en karavanen.

Welke Russische schrijver, componist of schilder is niet door de Oriënt geïnspireerd? Rimski-Korsakovs ‘Sherezade’, Tsjaikovski’s haremdans, Veresjagins schilde-rijen en de werken van Poesjkin en Tolstoj over de sensuele en magische aantrekkingskracht van de Russische Oriënt. Het centrum van Boechara en het centrum van Samarkand ademen nog steeds historie en zijn oogverblindend mooi: ze staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Rouslan Nimetoullaev woont sinds 1993 in Nederland, maar hij groeide op in Oezbekistan. Hij kent zijn geboorteland op zijn duimpje en doorkruiste het van noord naar zuid en van oost naar west. Wie beter dan hij kan u meenemen op een fascinerende reis door de geschiedenis en geografie, gebruiken en gewoonten, kunst en cultuur van dit bijzondere Centraal-Aziatische land?

De lezing ‘Oezbekistan, land en cultuur – pracht en praal aan de Zijderoute’ op 31 augustus begint om 20.00 uur. De zaal is om 19.30 uur. Het Meulenhuus is gevestigd in de Bergstraat 48 in de binnenstad.

Leden van Stad en Ambt Doesborgh mogen gratis naar binnen. Niet-leden en introducees betalen 5 euro per persoon.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.