Rebecca Nelemans geeft een lezing in de Gasthuiskerk. Op vrijdag 10 april neemt zij haar publiek vanaf 20.00 uur mee door de recente kunstgeschiedenis. Aan de hand van verschillende werken van kunstenaars laat zij zien hoe ons kijken voor een groot deel bestaat uit wat wij weten en kennen. Kaarten voor de lezing kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij de VVV Doesburg (0313 479088) of voor aanvang bij de Gasthuiskerk, Gasthuisstraat 41 in Doesburg.

 

‘Ik open graag de ogen van anderen, noem het zendingsdrang als je wilt. Maar het voelt nog steeds als een voorrecht om intermediair te zijn tussen het kunstwerk en haar publiek.’

 

Rebecca Nelemans studeerde kunstgeschiedenis Moderne Tijd aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Zij werkte daarna onder meer als directeur van Kunstuitleen Artotheek 18, voor Museum De Beyerd in Breda en voor de beleidsafdeling Cultuur van die gemeente. Ze organiseerde diverse tentoonstellingen en festivals. Als freelance kunsthistoricus schrijft Nelemans over hedendaagse kunst en vormgeving. Ze verzorgt cursussen en lezingen en treedt op als gespreksleidster voor kunstenaarsgesprekken in Tilburg.

 

‘Kunst biedt troost of irriteert. Zet aan het denken en ontroert’, zegt Nelemans.  Of, zoals Gerrit Komrij ooit schreef: ‘Wat het oog ziet is bepalend voor de emotie in onze gal en lever, voor het oordeel in ons hoofd, voor onze onthechting en onze hitsigheid. We kunnen er onszelf tijdelijk door verliezen, het kan ons opzwepen en onze lichaamstemperatuur omhoog jagen. Kunst is een leverancier van hevige kijkinjecties, maar je moet er oog voor hebben.’ Dat oog wil Rebecca Nelemans graag aan haar publiek overbrengen.