Doesburg krijgt met Bierbrouwerij Doesburgh, Dorstige Driftkop weer een brouwerij. Het eerste bier komt op de tap van Het Arsenaal en wordt 7 april vanaf ongeveer 16.30 uur gepresenteerd.

Vader Roel en zoon Maarten Feltmann zijn initiatiefnemers van de lokale brouwerij, gevestigd in een zelfgemaakte ruimte in de garage van Maartens woning in Beinum.

De brouwerij gaat het biertje ‘De Lichtekooi’ leveren aan Het Arsenaal. Op 7 april wordt het eerste fust aangekoppeld en kunnen Doesburgers voor het eerst sinds meer dan honderd jaar in een horecazaak weer genieten van getapt bier uit eigen stad.

Het plan om bier te gaan brouwen ontstaat in 2015 als vader en zoon Feltmann elkaar uitdagen: ‘Kunnen wij in de komende 12 maanden een verkoopbaar, lekker bier brouwen ?’.

Wilhelm Feltmann
Wat volgt is een zoektocht door boeken, op internet, langs brouwerijen om kennis van het brouwproces op te doen. De enige kennis die er tot die tijd is, is een familiaire bierlink. De overgrootvader van vader Roel, Wilhelm Feltmann (1846-1897) was vanuit Duitsland door oprichter Gerard Heineken naar de inmiddels befaamde Nederlandse bierbrouwer gehaald. Met trots toont Roel een boek waarin zijn overgrootvader als bierbrouwer wordt genoemd.

Na de benodigde registraties en het behalen van alle vergunningen, volgt de aanschaf van brouwketels en ander apparatuur. In 2016 komt het eerste brouwsel uit het vat. Te waterig, te zuur, te veel koolzuur, somt Roel hun brouwdebuut op. Bij het vierde brouwsel roepen ze tegen elkaar: ‘Dit is bier’. Daarna hebben de heren niet stil gezeten en hebben ze met veel plezier stage gelopen bij de bierbrouwerij in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Het Arsenaal
Omdat Wilhelm Feltmann bekend stond als driftkop en Roel en Maarten volgens eigen zeggen deze familietrekjes hebben geërfd, kiezen ze als bedrijfsnaam voor Bierbrouwerij Doesburgh, Dorstige Driftkop.

Ze zoeken contact met Mano Dijkman van Het Arsenaal en die reageert direct enthousiast. Hij stelt één tappunt op de bar beschikbaar voor de lokale brouwer en kiest mede vanwege het aankomende lenteweer voor het blonde biertje ‘De Lichtekooi’.

Geschenkverpakking
Met de lancering van 7 april in aantocht draait de huisbrouwerij op volle toeren. Maarten is dagelijks voor en na zijn fulltime baan als commercieel manager bij Kiwa Nederland in de brouwerij te vinden om te controleren of water, gerst, hop en gist hun werk doen. De gepensioneerde Roel rijdt naar Breda om glazen te halen, levert deze af in Eindhoven om ze te laten bedrukken en regelt bierviltjes en slangkoppelingen.

Een voorzichtige prognose leert de heren dat er maandelijks minimaal een batch van 100 liter bier nodig is, verdeeld over 5 fusten van elk 20 liter. Naast de levering aan Het Arsenaal overweegt de brouwerij flessen te gaan bottelen en deze in geschenkverpakking, met eigen glas in een houten kratje, te gaan verkopen aan particulieren. Vooralsnog worden deze alleen op bestelling geproduceerd.

Microbrouwerij
‘We stellen jaarlijks een doelstelling en onze tweede doelstelling om bier te verkopen gaan we 7 april tijdens de lancering behalen. Daarna zien we wel weer verder. We zijn een microbrouwerij waarbij het plezier voorop staat. Vanuit hobbyisme willen we constante kwaliteit leveren op professioneel niveau’, aldus Maarten Feltmann.

‘We doen dit omdat het past bij Doesburg. We vinden het leuk om met onze handen te werken en het is prachtig om na ruim een eeuw weer bier te brouwen in Doesburg, want in 1910 sloot de laatste professionele brouwerij in Doesburg zijn deuren’, weet Roel Feltmann.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.