Op zaterdag 17 maart om 19.00 uur vindt in de Grote of Martinikerk in Doesburg een bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach plaats.

De uitvoerenden zijn het Luthers Bach Ensemble (LBE) uit Groningen onder leiding van Tymen-Jan Bronda, met medewerking van het Roder Jongenskoor. Solisten zijn Marc Pantus (Christus), Robert Buckland (Evangelist), Agnes van Laar (sopraan), Myriam Arbouz (sopraan), Robert Kuizenga (altus), David van Laar (altus), William Knight (tenor), Satoshi Mizukoshu (tenor), en David Greco (bas).

Het Luthers Bach Ensemble denkt dat het na vijftig jaar ‘authentieke’ benadering anders en indringender kan. In een semi-scenische presentatie, waarbij zowel solisten als koren uit het hoofd zingen maken zij een directere verbinding met de toeschouwers. Zo wordt de intensiteit van de muzikale ervaring op het podium èn in de zaal veel groter.

Barokmuziek speelt een grote rol bij de beleving van gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, ziekte, dood. Met emoties als verdriet, liefde, vreugde, angst, haat, verraad, verloochening en acceptatie. Deze semi-scenische Matthäus Passion is een opening naar muziekliefhebbers die de gewone MP te ‘saai’ vinden, maar door deze nieuwe vorm uitgenodigd worden er naar toe te gaan, omdat hij beter aansluit bij de eigentijdse muziek- en podiumbeleving. De muziek blijft het centrale element, maar door dramatische accenten toe te voegen worden de diverse personages uitgelicht en wordt het verhaal minder abstract.

In 2016 oogste het Luthers Bach Ensemble veel lof toen zij de Matthäus Passion op deze wijze voor de eerste maal in Doesburg uitvoerde. Het ensemble kiest voor een opzet met solisten en ripiënisten zoals ook Bach dat deed. De solisten zingen mee in beide (kleinbezette) koren.

Wie die avond geen zin heeft in koken kan kiezen voor een arrangement met restaurant De Liefde in Doesburg. Dit restaurant, op korte loopafstand van de kerk, biedt die dag voorafgaande aan het concert een driegangen menu aan in combinatie met een toegangsbewijs voor het concert voor 55 euro per persoon. Voor degenen die gebruik maken van dit arrangement zijn er gereserveerde plaatsen.

Een toegangskaart voor dit bijzondere concert kost 27,50 euro. Donateurs van StiDoMu betalen 25 euro. Kaarten kunnen worden gereserveerd via www.stidomu.nl en via de VVV in Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.