Na enige jaren is de Doesburgse Stichting Muziekcultuur (StiDoMu) er in geslaagd de Matthäus Passion weer in Doesburg te programmeren. Op zondag 13 maart vindt de uitvoering ervan plaats in de Grote of Martinikerk te Doesburg.

De uitvoerenden zijn het Luthers Bach Ensemble (LBE) uit Groningen onder leiding van Tymen-Jan Bronda, met medewerking van het Roder jongenskoor, Sara Jäggi (sopraan), Robert Kuizenga (altus), David van Laar (altus), William Knight (tenor), David Greco (bas|), Robert Buckland (Evangelist), Marc Pantus (Christus) en Joanna Huszcza (aanvoerder).

Het ensemble kiest voor een opzet met solisten en ripiënisten zoals ook Bach dat deed. De solisten zingen mee in beide (kleinbezette) koren.

Jos Visscher
Bijzonder aan deze uitvoering is het semi-scenische karakter ervan, waaraan regisseur Jos Visscher vorm geeft. De muziek blijft het centrale element, maar door dramatische accenten toe te voegen worden de diverse personages uitgelicht en wordt het verhaal minder abstract.

LBE staat voor een in 2006 opgericht barokensemble dat uitvoert op authentieke instrumenten. De solisten zingen uit het hoofd, zonder partituur dus, hetgeen bijdraagt aan de levendigheid van het muzikale verhaal. Voorafgaande aan deze uitvoering geeft meester-verteller Govert-Jan Bach (inderdaad een verre nazaat) op 4 maart ’s avonds in de Gasthuiskerk een lezing over de Matthäus Passion en een toelichting op de uitvoering daarvan op 13 maart.

Bach
Hij vertelt onder meer over de wijze waarop Bach een verbinding tot stand bracht tussen de teksten en de muziek. Begrip hiervan draagt in belangrijke mate bij aan het luisterplezier. Voor deze lezing zijn maximaal 120 plaatsen beschikbaar.

Bezoekers die zowel de lezing als de uitvoering van de Matthäus Passion willen bijwonen genieten een reductie op de entreeprijzen. Deze bedragen:

Entree Matthäus Passion: € 25,00, € 22,50 (65+) en € 20,00 (donateurs StiDoMu)

Entree lezing: € 10,00

Entree Matthäus Passion + lezing: € 30,00 / € 27,50 / 25,00

Kaarten kunnen worden gereserveerd via de website van StiDoMu: www.stidomu.nl en via de VVV in Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice,PlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph Klaassen en La Boucherie.