Meer winkelinbraken in Doesburg afgelopen jaar

Winkels in Doesburg zijn afgelopen jaar vaker het slachtoffer geworden van winkelinbraken. Achttien maal werd er in 2015 aangifte gedaan tegen negen maal in 2014.

Dat blijkt uit cijfers van de kwartaalrapportage Veiligheid die het College van B&W van Doesburg naar buiten heeft gebracht. Politiecijfers melden dat in de periode van 2011 tot en met 2013 veertien aangiftes van winkeldiefstallen zijn gedaan. In 2014 negen en vorig jaar dus achttien.

Tegenover de toename van het aantal winkelinbraken staat een afname van het aantal woninginbraken in Doesburg vorig jaar. Ook het aantal inbraken uit een box, garage of schuur nam in 2015 af ten opzichte van het jaar daarvoor.

Ook het aantal straatroven, overvallen en geweldsincidenten in Doesburg is gedaald. Het aantal meldingen van (jeugd)overlast is eveneens naar beneden gegaan. De aangiften voertuigcriminaliteit en winkeldiefstallen zijn gestegen in 2015.

De aanpak van woninginbraken is één van de speerpunten van het integraal veiligheidsbeleid, waar Doesburg samen met Rheden en Rozendaal sinds 2013 aan werkt. De aanpak richt zich op preventieve en repressieve maatregelen en lijkt nu vruchten af te werpen.

Door de samenwerkingspartners is afgesproken deze aanpak voort te zetten. Een donkere-dagen-offensief, de preventieadviseur en een groeiend aantal whatsapp-groepen in wijken zijn hiervan goede voorbeelden.

Positief is dat het aantal meldingen van jongerenoverlast is afgenomen. 0313, Centrum voor Jeugd en Gezin, politie en gemeente werken hierbij in Doesburg intensief samen. Nadruk ligt op de preventieve aanpak van jongeren, maar er wordt zeker ook repressief opgetreden richting jongeren die de wet overtreden. Naar aanleiding van de aanvankelijk stijgende jongerenoverlast in de Ooi, is in september 2015 een integrale projectgroep gestart, die inmiddels verschillende maatregelen heeft genomen waardoor het aantal overlastmeldingen sindsdien flink is gedaald.

Parkeerplaats “de Bleek” heeft veel aandacht gekregen in de aanpak tegen voertuigcriminaliteit. Begin 2015 bleek uit aangiftecijfers, dat de voertuigcriminaliteit zich vooral daar concentreerde. Alhoewel de stijgende lijn van voertuigcriminaliteit zich in 2015 heeft voortgezet, is er geen concentratie meer op “de Bleek”.

De politie, de gemeente, het openbaar ministerie en andere veiligheidspartners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de veiligheid in Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.

2 reacties

  1. Frans van der Krul

    Jammer deze cijfers, maar meer aangiften of meer winkel inbraken/

  2. Frans van der Krul

    Overlast op de Ooi afgenomen? of de meldingen omdat er weinig mee wordt gedaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑