Dinsdag 29 maart start de concertreeks in het kader van de herdenking ‘100 jaar Walcker-orgel’ in Doesburg. Het concert op 29 maart in de Grote of Martinikerk begint om 20.00 uur. Een toegangskaart kost 13 euro. 65-Plussers betalen 12 euro en donateurs van StiDoMu 11 euro.

Precies 100 jaar eerder, op 29 maart 1916, werd in de Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam het Walcker-orgel in gebruik genomen. Het was het laatste orgel in een serie van drie die Oscar Walcker begin 20e eeuw bouwde.

Hierbij werd Walcker geïnspireerd door de opvattingen van Dr. Albert Schweitzer en de Straatsburgse organist Emil Rupp. De twee andere instrumenten zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Het Doesburgse Walcker-orgel is daarmee een unieke getuigenis van een boeiende periode in de muziekgeschiedenis en orgelbouw.

Toen eind jaren zestig de Rotterdamse Nieuwe Zuiderkerk werd afgebroken, vond het Walcker-orgel een nieuw onderkomen in de Grote of Martinikerk te Doesburg. Hieraan gingen ampele discussies vooraf. Met name over de post onderhoud die volgens velen (te) hoog zouden uitvallen.

Het electro-pneumatisch systeem waarbij elektrische relais via de toetsaanslagen van de organist de luchtaanvoer in de orgelpijpen regelen, is zeer onderhoudsgevoelig. De voorstanders wonnen de discussie en op 31 augustus 1972 werd het orgel in gebruik genomen met een concert door de toenmalige cantor-organist Reinoud G. Egberts, in aanwezigheid – toen nog – prinses Beatrix. Sindsdien geniet het orgel Europese vermaardheid en wordt het bespeeld door binnen- en buitenlandse organisten tijdens de jaarlijkse zomeravond orgelconcerten van StiDoMu.

Op het programma van 29 maart staan werken van Nederlandse componisten waaronder Hendrik Andriessen. Van Max Reger wordt zijn beroemde ‘Psalm 100’ uitgevoerd m.m.v. het Oost-Nederlands kamerkoor en Musica Vocale Wageningen onder leiding van Rob Vermeulen.

Psalm 100 werd voor het eerst uitgevoerd in 1908 ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de Universiteit van Jena. Het succes van dit werkt heeft aanzienlijk bijgedragen tot de waardering van de componist Max Reger.

Organist die avond is Leo van Doeselaar. Hij studeerde aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn, waar hij naast beide solistendiploma’s de Prix d’Excellence orgel behaalde. Ook werden hem de Toonkunst Jubileum Prijs en de ‘Zilveren Vriendenkrans’ van het Concertgebouw in Amsterdam toegekend.

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist optreedt met een zeer breed repertoire. Hij is organist van van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging en hij werkt samen met vele vooraanstaande oude muziekspecialisten. Voorts werkte hij mee aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.