Methode ‘Geen Nood Bij Brand’ ook bij Attent

Brandweer Gelderland Midden en Attent Wonen Welzijn Zorg, dat actief is in Doesburg, tekenen op 2 juli het convenant Geen Nood Bij Brand (GNBB). GNBB is een nieuwe methode voor veiligheidscontroles in onder meer zorginstellingen. Brandweerkorpsen en zorginstellingen werken samen om de brandveiligheid structureel te verbeteren.

 

Het uitgangspunt van GNBB is dat brandveiligheid geen zaak van alleen de overheid is en dat samen afspraken maken beter werkt dan alleen regels handhaven. In de samenwerking is er sprake van drie partijen: de leidinggevende van de zorginstelling, de client/bewoner/gebruiker en de brandweer.

 

De zorgverlener maakt samen met bewoners een rondgang door hun eigen instelling en kijkt waar het veilig is en wat veiliger kan. Hiervoor is een veiligheidsexpeditielijst gemaakt door de gezondheidszorg en de brandweer. Aan de hand van veiligheidsexpedities wordt een rapportage gemaakt waarin oplossingen geboden worden voor bestaande knelpunten en de kosten in kaart worden gebracht.

 

Door bewoners en personeelsleden van zorginstellingen te betrekken worden zij zich beter bewust van hun veiligheid en zelfredzaamheid. Als ware het een expeditie, maken een bewoner en een personeelslid samen met een brandweerman of -vrouw een ronde door het pand.

 

De brandweer laat de anderen zelf ontdekken hoe het gesteld is met de veiligheid en hoe zij zichzelf in geval van nood beter kunnen redden. De brandweer geeft inzicht in de risico’s in plaats van alleen maar technische tekorten te constateren en dreigen met een boete als de problemen niet worden opgelost. De zorginstelling is uiteindelijk verantwoordelijk om de oplossingen te realiseren.

2 reacties

 1. Robert Duis

  “Geen Nood Bij Brand” ……….

  Wat te denken van het afsteken van VUURWERK op de jaarlijkse KERMIS in Doesburg-Centrum?
  Wat te denken over het feit dat bij BRAND in de Gasthuisstraat tijdens de Kermis
  de mensen die in NOOD BIJ BRAND verkeren op geen enkele wijze geholpen kunnen worden.
  De ruimte die beschikbaar is voor Ambulances en Brandweerwagens is ZERO.
  Standhouders en kermisbezoekers zijn bij BRAND niet in NOOD maar volledig kansloos.
  Kermis in Doesburg: Leuk-Leuk-Leuk – maar wie denkt er eigenlijk na over de risico’ s die er genomen worden?

 2. W van Dooren

  tja als je het alleen over de kermis wilt hebben dan moet je de kermis maar op een veld doen bv: looiersweg/koppelweg, de bleek, SC doesburg, sportpark den helder enz… maar of het leuker wordt?? en wat betreft het vuurwerk dat vind ik in deze tijd een beetje veel geld verspilling, en dat kan weer ergens anders ingestoken worden..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑