Midzomeravond-Carillonconcert voor nieuwe Es-klok

De nieuwe Es-klok van de Martinitoren zal prominent hoorbaar zijn tijdens het Midzomeravond-Carillonconcert dat op zaterdagavond 20 juni zal klinken vanaf de Martinitoren in Doesburg. Stadsbeiaardier Frans Haagen heeft een speciaal Es-klok programma samengesteld om alle Doesburgers de mogelijkheid te geven om naar deze nieuwe klok te luisteren.

 

Het concert is van 21.00 tot 22.00 uur. Het Programma dat Frans Haagen heeft samengesteld begint met twee speciaal voor beiaard geschreven werken: ‘Spielerei’ van Geert D’hollander en het ‘Rondo Lidico’ van John Courter.  

 

Verder klinkt een bewerking van de Slotscene uit de Opera van Purcell ‘Dido en Aenas’. Ook Mendelssohn en Tsaikowski hebben de toon Es in hun werken gebruikt. De Barcarolle van Mendelssohn wordt na Purcell gespeeld. Het concert wordt besloten met een Nocturne van Tsaikowski.

 

In de mooie tuin van mevrouw Verkade achter het eeuwenoude pand (bereikbaar door de poort tussen nr. 1 en nr. 3 van de Gasthuisstraat) staan stoeltjes klaar waar men vanaf 21.00 uur kan luisteren naar het Beiaardconcert.

 

Het is een bijzondere ervaring om als het langzaam donker wordt de klanken van het carillon te horen terwijl de laatste vogels nog rond de torenspits vliegen. Na afloop komt stadsbeiaardier Frans Haagen naar de tuin waar men nog kan napraten onder het genot van een drankje, dat wordt aangeboden door de Stichting Doesburgs Carillon.

 

Stadsbeiaardier Frans Haagen studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes en behaalde daar het diploma Uitvoerend Musicus. Hij is stadsbeiaardier van Kampen, Almelo en Rijssen. Momenteel is hij werkzaam als hoofdvakdocent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, onderdeel van de faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Tevens heeft hij de leiding over de Nederlandse Beiaardschool.

 

Als concerterend beiaardier is hij veelvuldig te beluisteren. Naast concerten in Nederland speelde hij de afgelopen jaren ook regelmatig op diverse festivals, wereldwijd. Zo speelde hij onder meer in Duitsland, Polen, Noorwegen, België, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Amerika en Zuid Korea.

 

Frans Haagen is een veelzijdig musicus. Hij studeerde tevens orgel waarvoor hij summa cum laude afstudeerde voor het diploma Uitvoerend Musicus, verder ook nog kerkmuziek, koordirectie, schoolmuziek en piano.

Frans Haagen

 

1 reactie

  1. Wim Robbertsen

    Leuk initiatief maar de kinderen in de binnenstad kunnen het slapen dus vergeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑