Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Dat is zowel de meest positieve als meest negatieve hoogtepunt van 2013:  En wel dat ik 50 geworden ben en het vieren meer dan een week heeft geduurd!
Het begon zaterdag 19 oktober met een fantastisch feest met hele leuke vrienden en familie, in De Waag, met complimenten voor de verzorging en bediening. Het feest ging door tot in de hele vroeg uurtjes, zondag werd het feest voortgezet in Duitsland met de “oudere” tak van de familie. Op maandag vertrokken we voor een vakantie naar Italië. Waar we vervolgens de vierde dag beroofd werden. Dat kun je ook wel een diep “hoogtepunt” noemen, want wat dat met je doet is onvoorstelbaar.

 

Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van 2013?
Dat is moeilijk te antwoorden. Doesburg is met zoveel bezig en er worden zoveel projectgroepen, vergaderingen, bijeenkomsten belegd, maar niets concreets…
Als ik dan een voor mij belangrijk moment moet noemen, dan kom ik bij de opgravingen bij de Gasthuiskerk. De beenderen die zijn gevonden van een moeder met kind in een zeer bijzondere pose, geheel in tact.

 

Dit verbeeld een mooi stukje over de geschiedenis maar zou ook een “trekker” voor Doesburg hebben kunnen zijn, of nog kunnen worden. Als iemand dit opvolgt en er landelijk in de media iets mee doet, zou dat een andere dimensie aan Doesburg kunnen geven. Doesburg 777 jaar stadsrechten, en dan een bewijs van de oudheid, nog geheel in tact. Helaas is dit niet hét moment geworden in 2013, misschien kan dat dan in 2014. En krijgen we drommen toeristen naar Doesburg.

 

Welk rapportcijfer geef je Doesburg het afgelopen jaar en waarom?
Een 6. Waarom? Het singelproject is mooi afgerond, maar heeft te lang geduurd. Je wist vandaag niet hoe je morgen Doesburg in of uit kon komen, laat staan voor mensen die Doesburg wilden bezoeken. En last but not least: ondanks alle inspanningen die de Vereniging Culturele Zondag Doesburg gedaan heeft om het belang voor Doesburg hiervan uit te leggen, in de vorm zoals het al 23 jaar plaatsvindt, en ondanks de argumenten dat het een grote aantrekkingskracht voor mensen van ver buiten Doesburg heeft, krijg je van de Gemeente 0,00 steun en word je door menige “Doesburger” met de nek aangekeken. Triest is dat, als je alleen maar mosterdstad mag zijn, terwijl Doesburg zoveel meer te bieden heeft, ja hoe moet je daarmee omgaan?

 

Welke droom wil je komend jaar verwezenlijken?
De big five  spotten en leuke mensen te ontmoeten tijdens mijn backpack Afrika reis in januari 2014.

 

Welke klusje of activiteit zou jij zelf willen doen om Doesburg volgend jaar nog mooier te maken?
Geen idee, mijn enthousiasme is weg, mede door de in punt 3 genoemde oorzaak. Daarnaast is het zo dat als je ideeën hebt om iets voor/in Doesburg te doen, je eerst door allerlei vooroordelen heen moet. “Vechten tegen de bierkaai” een mooi oud gezegde.

 

Tot slot nog een geheimtip. Wat moeten we volgens jou in Doesburg absoluut bekijken komend jaar, en waarom?
De entree naar Doesburg: zowel de (volgens mij) enige rotonde die Doesburg heeft als wel de Kraakselaan. Doesburg een stad die straks 777 jaar stadsrechten heeft met een fantastische entree aan de Koepoortstraat heeft via de andere niet onbelangrijke toegangsweg (Doetinchem-Achterhoek-Duitsland ) een wat té gewoon imago. Benader hoveniers, kunstenaars, gepensioneerde mensen die van tuinieren houden en onderhoud de rotonde en maak hier wat van

 

Zoveel plaatsen hebben bij binnenkomst een prachtige rotonde waardoor je een warm gevoel krijgt alvorens je de stad binnenrijdt. Daarnaast zouden de “poorten” die van gewoon nieuw schoonmetselwerk zijn, wat opgepimpt kunnen worden, door of een andere kleur en wapen van de stad aan te brengen of wat met avondverlichting te doen. Onder het motto “je krijgt maar één kans om een goede indruk te maken” lijkt me dit de moeite waard.