Naam: Willem Bouman
Bekend van: wethouder


Wat is het persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Het bericht dat we opnieuw voor vier jaar met het Kleine Stedenbeleid van de provincie mee mogen doen. In de afgelopen vier jaar mochten we via KSB voor 1,8 miljoen investeren in Doesburg. Er is daardoor in de wijken van alles gebeurd, bijvoorbeeld op het gebied van sporten en spelen. Overal zijn de speelplekken opgeknapt, er kwam een sportkooi op Beinum, het kunstgrasveld bij Rivalen is er gekomen, de kegelaars zijn uit de brand geholpen en we helpen Sportclub Doesburg vooruit. Als gemeente hebben voor 2012-2015 opnieuw een forse bijdrage gevraagd: 2,2 miljoen. Laten we hopen dat opnieuw goed komt!


Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van het afgelopen jaar?
Dat zijn er meerdere. Ik vond persoonlijk de Hanzefeesten in juni weer heel erg geslaagd. Het weer zat wat tegen, maar als je zag wat voor enthousiasme er desondanks weer was, het was werkelijk geweldig! De vrijwilligersprijs 2011 ging naar de initiatiefnemers van de Hanzefeesten en dat vond ik zeer terecht. En er waren zeer sterke mededingers! In maar twee jaar tijd is het feest uitgegroeid tot een prachtige happening, waaraan alle Doesburgers mee kunnen doen…en dat doen ze ook. Jong en oud, en uit alle lagen van de bevolking, alles loopt over de catwalk, helemaal goed.


Welk rapportcijfer geef je Doesburg in 2011 en waarom?
Doesburg verdient van mij altijd minstens een 8. De manier waarop de mensen hier met elkaar omgaan, vind ik over het algemeen best goed. Veel mensen zeggen hier mekaar nog goedendag op straat, dat moeten we zo houden. Dat kan alleen als we er met z’n allen ons best voor blijven doen.


Mijn advies aan iedereen is om deze goede gewoonte er dus gewoon in te houden. Nieuwe mensen zijn het vaak niet gewend, zeker als ze uit de stad komen. Trek ze d’r bij door gewoon als eerste te groeten, je ziet dat dat bijna altijd wel een goede reactie oplevert.


Welke droom wil je verwezenlijken in 2012?
Dat we erin slagen om de samenleving bijeen te houden, ondanks het spijkerharde rijksbeleid waarmee we worden geconfronteerd. Het is een schande dat VVD, CDA en PVV de mensen die het al lastig genoeg hebben de rekening van de crisis laten betalen.


Ik hoop dat we goed voor onze ouderen kunnen blijven zorgen. De raad heeft beloofd dat het Wmo-geld dat nu in het begrotingstekort is verdwenen weer terugkomt als dat nodig is. Daar wil dan ook zeker werk van laten maken. Ik zal als wethouder de voorstellen blijven doen die nodig zijn om iedereen er bij te houden.


Wat hoop je dat er in Doesburg in 2012 gaat gebeuren?
Allereerst dat ik gezond mag blijven, want dat is een groot en kostbaar goed. En straks, in mei, is het tien jaar geleden dat ik wethouder werd. Ik vind dat nog steeds een hele eer en ik hoop dat ik kan blijven doorwerken aan een mooi en nog beter Doesburg.


Het collegeprogramma ‘Samen voor Doesburg’ is daarvoor een uitstekende leidraad en moet onverminderd uitgevoerd worden. Dat is tot nu goed gelukt, ondanks alle bezuinigingen. Als we elkaar blijven vasthouden, dan komen we de slechte tijden uiteindelijk goed door.