Naam: Peter Bakker
Bekend van: fotograaf


Wat is het persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Het hoogtepunt is de uitverkiezing om Doesburg te vertegenwoordigen bij de Hanzedagen in juni 2012 in Lüneburg. Het focussen op successen past niet zo goed bij mij. Ik ben meer gericht op het vormgeven van mijn eigen ideeën en het creëren van dat beeld tot de uitvoering waar ikzelf heel tevreden mee ben. Als anderen dat dan ook mooi vinden is dat natuurlijke mooi meegenomen.


Het idee voor de HANSEartWORKS heeft een jaar gerijpt. Pas vlak voor de sluitingsdatum kreeg ik de mogelijkheid om het zo uit te voeren als ik had bedacht door een toevallige ontmoeting met het Doesburgse Heel-Metaal. In die zin is het winnen van deze “prijs” een hoogtepunt voor mij.


Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van het afgelopen jaar?
Hèt Doesburgse moment is voor mij de ontdekking en de presentatie van Robbert Jacob Gordon. Een belangrijk man uit de VOC-tijd die geboren is in Doesburg, in het huis van Ad van den Brink aan de Paardenmarkt en opperbevelhebber in Zuid-Afrika werd en de zuidelijke punt van Afrika als eerste blanke bezocht en beschreef.


Elk jaar zijn er veel leuke activiteiten in Doesburg zoals de Hanzefeesten, de Sint Maartensmaaltijd, Doesburg Binnenste Buiten en de fotograficamarkt in augustus. Als vrijwilliger van het filmhuis vind ik de zomeravondvoorstellingen op het “Roggepleintje” ook erg geslaagd. Als redelijke nieuwkomer is de kerstmarkt in de Martinikerk wat mij betreft ook al geslaagd.


Welk rapportcijfer geef je Doesburg in 2011 en waarom?
Doesburg is wat mij betreft wel een 9 waard. Na het autovrij maken van de Doesburgse binnenstad wordt dit een 10. Doesburg is met zijn grootte van 11000 inwoners en zijn complete voorzieningen een hele prettige stad om te wonen. De betrokkenheid is groot. Er is een grote groep vrijwilligers. Er zijn heel veel clubs en verenigingen. Er zijn heel veel leuke initiatieven en er wordt ook veel georganiseerd.


Welke droom wil je verwezenlijken in 2012?
Zo’n 10 jaar geleden heb ik een fotoboek gemaakt over Doesburg, “Doesburg, een beeld van een stad”. Nu, na 10 jaar wordt het tijd voor een nieuw fotoboek waarin ik een ander aspect van Doesburg belicht. Meer kan ik er nog niet over zeggen omdat het idee op dit moment nog wordt uitgewerkt. Het idee speelt al jaren maar dit jaar gaat het gebeuren. In januari 2012 zal hier meer over bekend worden.


Wat hoop je dat er in Doesburg in 2012 gaat gebeuren?
Een bijzondere filmvoorstelling in de buitenlucht staat gepland voor mei. Het hele verhaal is nog niet helemaal rond dus ik kan er nu nog niet veel van zeggen. Natuurlijk hoop ik dat de binnenstad nu eindelijk eens autovrij wordt hoewel ik er een hard hoofd in heb dat dit gaat gebeuren.


Als portretfotograaf hoop ik dat Doesburgers veel meer hun familieleden laten portretteren. Het kan zo leuk zijn om je eens een uurtje te laten fotograferen. Vooral kinderen vinden dat erg leuk. In dit digitale tijdperk zijn er heel veel foto’s maar bijna geen afdrukken. Die digitale foto’s gaan bijna allemaal verloren, er is immers geen schoenendoos met digitale portretjes. De waarde van een foto, en dan met name portretten, wordt pas veel later ingezien.