Burgemeester Kees Luesink heeft op 1 mei aan de Martinikerk in Doesburg (hoek Kerkstraat-Markt) een ‘muurgedicht’ onthuld. Dit gedicht is geschreven door Raymond Rombout, naar aanleiding van de gedichtenwedstrijd die de Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg eind 2012 had uitgeschreven.

 

Een initiatief in het teken van de Nationale Gedichtendag die elk jaar op 31 januari plaatsvindt. Ook de dichter zelf was bij de onthulling aanwezig en sprak mooie woorden over wat hem tot dit gedicht bewogen had.

 

‘Wanklanken zijn er van alle tijd en in vele soorten en maten. Wanklanken die provoceren, kleineren, stigmatiseren, radicaliseren. Krijsend zette één man de wereld in brand, en nu kan een ieder dit, met één tweet, met één hand. Ik geloof dat samenklanken sterker zijn, en ik hoop dat de wanklanken van deze tijd níet het laatste woord hebben’, aldus Raymond Rombout.

 

Raymond Rombout vervolgt: ‘De jury wilde een gedicht met een bite. Daarom wil ik u vragen om vandaag, morgen, overmorgen, volgende week, telkens wanneer u hier langskomt, dit gedicht in één adem uit te spreken. Eén ademhaling geeft u voldoende lucht voor de liefde, om van te houden. Geeft u voldoende kracht voor het vertrouwen in noten die samenklinken. En geeft u de krijsende dissonanten wat hen toekomt… Adem vervolgens opnieuw in, want geef hen niet uw laatste adem! Zuig uw longen vol om uit volle borst lief te hebben. In het vertrouwen dat samenklanken sterker zijn’.

 

De tekst van het gedicht is als volgt:

muziek

om lief te hebben

en van te houden

in het vertrouwen

dat noten en samenklanken

sterker zijn dan

krijsende dissonanten

 

Dit gedicht prijkt nu aan de muren van de Martinikerk, net om de hoek van het oorlogsmonument op de Markt.