Het naaiatelier voor anderstaligen dat normaal gesproken iedere week op de woensdagmiddag bij elkaar komt in de Ooipoortstraat 41 in Doesburg, gaat mondkapjes maken voor een breed publiek, met name voor particulieren.

Een aantal naaisters heeft inmiddels meegewerkt aan het realiseren van een project van mondkapjes voor de thuiszorgmedewerkers, artsen, fysiotherapeuten voor Doesburg en omgeving dat georganiseerd werd door een andere inwoner van Doesburg.

Dit project is inmiddels volbracht en meerdere naaisters van het naaiatelier voor anderstaligen gaven aan dat ze graag voor een breder publiek willen gaan naaien. De behoefte is er.

In veel landen zijn mondkapjes inmiddels verplicht en in steden zoals Hongkong en Singapore waar ze al jaren te maken hebben met besmettelijke virussen, is het heel gewoon zodra je je in het openbare leven begeeft dat je jezelf moet beschermen maar ook de ander daarmee beschermt.

Virus
Een mondkapje kan helpen voorkomen dat druppeltjes uit de luchtwegen van onwetenden anderen besmetten. Onderzoekers in Hongkong concluderen op basis van Chinese data dat tussen de 20 en 40 procent van de infecties plaatsvond voordat de besmetter symptomen had.

Mondkapjes kunnen volgens de initiatiefnemers van het naaiatelier het virus het meest effectief vertragen als ze breed gebruikt worden. ‘Want ze zouden kunnen voorkomen dat besmette mensen zonder symptomen de ziekte ongemerkt overdragen. Daarnaast moeten naast het gebruik van mondkapjes sowieso ook de richtlijnen van het RIVM opgevolgd worden: afstand houden en goed handen wassen’, aldus een woordvoerder van het naaiatelier.

Dubbelzijdig kapje van katoen
De mondkapjes die het naaiatelier voor anderstaligen zal maken, is een dubbelzijdig kapje van katoen waarin men zelf een filter kan plaatsen. Deze filter kan gemaakt worden van dubbel gevouwen keukenpapier, maar ook ander materiaal kan toegepast worden zoals stofzuigerfilters of materiaal van polypropyleen.

De naaisters en vrijwilligers van het naaiatelier zullen ook vlaggenslingers van diverse stoffen naaien en deze zijn vrolijk en veelkleurig en kunnen zowel binnen als buiten opgehangen worden bijvoorbeeld bij Koningsdag.

Mocht u interesse hebben in deze mondkapjes of vlaggenslingers, dan kunt u contact opnemen met Antoinette Hovingh per mail antoinette.hovingh@gmail.com. Het naaiatelier voor anderstaligen is een initiatief van een aantal Doesburgse bewoners en bestaat sinds maart 2019. Het is volgens eigen zeggen een ‘neutrale organisatie’ en ontvangt geen subsidies van gemeente of overheid.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg