De nestgaten voor de oeverzwaluw bij de vistrap in Doesburg zijn weer klaar voor gebruik. Door het hoge water was het zand in de muurgaten verdwenen.

De afgelopen periode hebben vrijwilligers de gaten weer gevuld met zand, zodat oeverzwaluwen er kunnen nestelen. Dat meldt de Vogelwerkgroep van Stad en Ambt Doesborgh, die wijst op het belang dat de vogels niet verstoord moeten worden.

In 2019 is de vistrap bij de sluis van Doesburg geopend. Tijdens de bouw hadden oeverzwaluwen zich genesteld in het aanwezige zand. Het waterschap Rijn en IJssel heeft toen besloten om een oeverzwaluwwand te plaatsen, zodat de oeverzwaluwen er weer kunnen nestelen.

Het Waterschap heeft de Vogelwerkgroep van Stad en Ambt Doesborgh verzocht de wand te verzorgen. De leden van de Vogelwerkgroep geven hier graag gehoor aan, laten ze weten. Sinds het vastleggen van veel rivieroevers met stortsteen in de jaren 70 ging het steeds slechter met de oeverzwaluw. Tot een dieptepunt in de jaren tachtig. Sinds er weer meer aandacht is voor oevers die mogen eroderen, gaat het weer beter met de oeverzwaluw.

Oeverzwaluwen zijn kenmerkende vogels van open terreinen met zoet water, bijvoorbeeld rivieren. Het broedgebied moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen: er moet een kale zandige of lemige steilwand zijn waarin de nestholen uitgegraven kunnen worden, en er moeten flink wat muggen of andere insecten rondvliegen.

Door het hoge water begin dit jaar is het zand uit veel gaten weggespoeld. ‘De afgelopen periode hebben we de gaten weer dichtgemaakt met zand. Daarbij zijn we ondersteund door Floris Karreman en Joris Eggelte. Met deze jongens zijn de laatste gaten gedicht’, aldus Robbert Karreman namens de vogelwerkgroep.

Karreman: ‘Het is van belang om de vogels niet te verstoren en dus niet voor de wand te gaan kijken. Het beste zicht heeft u vanaf de sluis. Laten we nu maar hopen dat de oeverzwaluwen Doesburg weer weten te vinden’.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg