Advertorial – Monique Grob uit Zevenaar en Babette Heuting uit Arnhem kennen elkaar al jaren vanuit de gezondheidszorg. Omdat ze beiden meer uitdaging zochten en terug wilden naar het echte client contact, sloegen ze de handen ineen en zijn in Pannerden ’t Buurthuis begonnen. De kleinschalige dagbeleving voor mensen met dementie is nu beschikbaar voor inwoners uit Doesburg.

Monique en Babette noemen het een dagbeleving in plaats van een dagbesteding, en ze hebben het over gasten in plaats van cliënten. Het zegt iets over de manier waarop ze hun werk willen doen.

De gast staat centraal bij ’t Buurthuis. ‘We willen de gasten een zinvolle gezellige dag bieden, aangepast aan de individuele behoefte’, laten de zorgprofessionals weten.

‘Door mensen met dementie een gestructureerde dag te bieden, behoud en bevorder je de zelfredzaamheid. Hierbij sluiten we aan bij de mogelijkheden en behoeften van onze gasten en  richten we onze aandacht op mobiliteit, valpreventie en gezonde voeding. Tussen de middag wordt er een verse warme maaltijd geserveerd. Tevens hebben wij aandacht voor het ondersteunen en ontlasten van mantelzorgers.’

Kleinschalig
Kleinschalig houdt in dat er gewerkt wordt met groepen tot 8 personen, met daarop 2 zorgprofessionals en ondersteuning van een vrijwilligster. Monique is van huis uit verpleegkundige, Babette casemanager. Door de jaren heen kwamen ze elkaar in het zorgwereldje steeds weer tegen en laatstelijk werkten ze samen bij een grote zorgaanbieder in Arnhem. Daar werden de plannen voor een eigen zorgbedrijf gesmeed en uitgewerkt.

Een belangrijke stap was het vinden van een geschikte locatie met zorgbestemming. Die vonden zij aan de Claudius Civilisstraat 5 in Pannerden.

Door het uitbreken van de coronapandemie was het niet mogelijk om gelijk te kunnen starten, en liep deze opstartfase iets anders dan ze hadden gehoopt. Een feestelijke opening kon dan ook helaas geen doorgang vinden. Toch zetten ze door en in mei 2020 konden zij hun eerste gast verwelkomen.

Dagbeleving
Op dit moment zijn ze 4 dagen per week geopend, maar dit willen ze graag uitbreiden tot 6 dagen per week. Nu het vaccineren van de ouderen volop is gestart en Monique en Babette ook al een keer gevaccineerd zijn, hopen zij dat de vraag de komende periode zal toenemen.

Wanneer de stap naar een dagbeleving nog te groot is, kan er gestart worden met zorg op maat aan huis. Dit is bedoeld om een vertrouwensband op te bouwen en geleidelijk toe te werken naar onze dagbeleving.

Wanneer u meer informatie wilt over de mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met Monique Grob 06-8207 8185 of Babette Heuting 06-8360 9670. Mailen kan ook: info@tbuurthuis.nl of neem eens een kijkje op de website www.tbuurthuis.nl.

’t Buurthuis heeft geen wachtlijst en werkt samen met Ketenzorg Dementie de Liemers.