Interview nieuwe burgemeester Doesburg: ‘Ik voel me Alice in Wonderland’

Loes van der Meijs is door het Kerstreces slechts enkele dagen aan de slag als burgmeester van Doesburg. Voor DoesburgDirect.nl toch reden om nader kennis te maken met haar aan hand van een kort vraaggesprek.

Wat is u het meest opgevallen in de eerste dagen als burgemeester van Doesburg?
‘Dat er korte lijnen zijn, zowel intern als extern. Dat vind ik positief opvallend. Vanwege het Kerstreces ben ik pas heel kort aan de slag en moet nog veel zien en praten. Ben nu bezig met een inwerkprogramma en ik word veelvuldig getipt door wethouders met wie ik moet praten. Tot de zomer heb ik uitgetrokken om me te laten informeren en mijn eigen agenda te vullen.’

Hoe staat Doesburg erop buiten onze gemeentegrenzen?
‘Er is regionale en zelf landelijke bewondering voor Doesburg dat het is gelukt om zelfstandig te blijven. Want die zelfstandigheid was wel een ding. Ik was zelf ook wel benieuwd hoe dat zou lopen, maar er is knap werk geleverd door de gemeenteraad en de waarnemend burgemeester om Doesburg zelfstandig te houden. Wel is het van belang om zichtbaar toegevoerde waarde te bieden als zelfstandige gemeente. Daar komen plannen voor de komende tijd.’

Is die zelfstandigheid nog wel reëel in tijden van bezuinigingen waarbij steeds meer gekeken wordt naar efficiëntie?
‘Met samenwerken kun je veel bereiken. Er komt landelijk veel op ons af. Daar hoort een stevig portie samenwerken bij. Dat doen met ons Doesburgs model al heel erg goed. Zeker als we de lijnen kort houden, kunnen we veel bereiken. Bijvoorbeeld in de zorg.’

Samenwerken is ook compromissen sluiten. Dus is de vraag of de winst om zelfstandig te blijven dan wel zo groot is als het lijkt.
‘Zolang de raad de winst goed vindt, blijft Doesburg zelfstandig. Ik denk dat het ook kan. Er komt steeds meer op het bordje van de gemeente te liggen en daar heb je professionaliteit en professionele samenwerking voor nodig. Op het gebied van ICT werken we al jaren samen met de Achterhoek. En zo zijn er meer samenwerkingsverbanden. Laat duidelijk zijn, we zijn geen eiland. We moeten dus wel stevig investeren in samenwerking.’

Wat vindt u van het winkelaanbod binnen het buiten het kernwinkelgebied?
‘Ik vind het een apart winkelaanbod. En dat bedoel ik positief. Als ik naar de winkels kijk is er veel diversiteit en kwaliteit. Dat is een sterk wapen. Onlangs zocht ik naar nieuwe lampjes voor heel oude kerstverlichting. En wat denk je? Bij Staarink kon ik terecht. De winkels buiten het kernwinkelgebied heb ik nog niet in beeld. Het landelijke beeld laat zien dat het daar wat zorgelijker is. Daar moeten we goed naar kijken.

U hebt in Doetinchem ervaring met een autovrij winkelgebied. Hoe belangrijk is dit voor een binnenstad?
‘Nog voordat ik politiek actief werd in Doetinchem is het ingevoerd. Ik herinner me dat het wel een beladen onderwerp was. Wel of geen auto’s in de binnenstad vind ik een onderwerp voor bewoners en ondernemers, samen met de gemeente. We moeten hierover met elkaar in gesprek. Je kunt wel alle auto’s willen weren, maar hoe zit het dan met de bevoorrading van winkels? Ik weet dat het onderwerp “de binnenstad” is opgenomen in de structuurvisie. De raad bespreekt in het voorjaar deze visie. Dan wordt bepaald welke onderwerpen er wanneer worden aangepakt. Wel of geen auto’s in de binnenstad van Doesburg, en op welke termijn we daarover gaan spreken, is dan ook aan de orde.’

Achterhoek, Liemers, Rivierenlandschap, Posbank. Waar kan Doesburg toeristisch gezien het beste bij aansluiten?
‘Alle vier. Doesburg ligt in het middelpunt en heeft met al deze regio’s wel iets. We zijn met Zutphen een historisch stadje, net als Groenlo in de Achterhoek en plaatsen op de Veluwe. Ik zou niet pleiten voor aansluiting bij één gebied. De laatste jaren is er veel werk verricht op het gebied van promotie en Doesburg heeft echt smoel gekregen. Welke? Nou dat het een historische binnenstad heeft met een divers winkelaanbod en tal van culturele activiteiten, gedragen door een gastvrije bevolking. Dit totaalpakket maakt Doesburg uniek. Het decor is prachtig, maar een decor met chagrijnige mensen zou niet werken.’

De Giro d’Italia raast begin mei langs Doesburg. Hoe kunnen we als stad profiteren van deze grote wielerronde?
‘Momenteel vindt er een inventarisatie plaats onder bedrijven om langs de N338 bij Beinum een welkomstevenement te maken om de wielrenners te begroeten. Wanneer ze voorbij zijn en de Achterhoek in trekken, fietsen wij met z’n allen via de binnenstad van Doesburg over de IJssel naar Dieren waar later op de middag de wielrenners weer voorbijkomen op weg richting Arnhem. Dat is de ambitie. Er moet nog wel een echt plan komen, als er voldoende behoefte is bij het Doesburgse bedrijfsleven.’

De Participatiewet zorgt voor nogal wat gemopper over zorgtaken en zorgwensen. Is er een verschil in gemopper tussen Doetinchem en Doesburg waaruit zou blijken dat het bij de ene gemeente beter ingevoerd wordt dan bij de andere?
‘Veranderingen zijn nooit leuk. We hebben te maken met een hele andere kijk op zorg. Dat is niet niks. Dat beseffen bestuurders ook heel goed. Dat gemopper is denk ik een landelijk beeld. Wel heb ik de indruk dat er scherp zicht is op wat er speelt. Door de korte lijnen in Doesburg kunnen dingen snel worden opgepakt en daarmee zacht landen.’

Op kunst en cultuur gebeurt een heleboel in Doesburg. Wat zijn volgens u de parels op dit vlak?
‘Dat zijn er heel veel. Denk aan de Culturele Zondag, de Martinikerk, Gasthuiskerk, het LaLique Museum. Het zijn prachtige parels. Maar dat geldt ook voor de toneel- of muziekvereniging. Mijn man is laatst bij een bandje in de De Waag geweest. Hij vond het geweldig. Ik ren me suf van activiteit naar activiteit en geniet enorm. Wel vraag ik me wel eens af of er voldoende aandacht is voor jongerencultuur. Maar ik ben nog niet in 0313 geweest en laat me graag informeren.’

Nu we het over jongeren hebben: hoe aantrekkelijk is Doesburg voor jeugd?
‘Tussen Kerst en Oud&Nieuw ben ik veel in Doesburg geweest. Het viel me op dat bij een aantal activiteiten die ik bezocht de gemiddelde leeftijd aardig hoog is. Daarom vraag ik me af wat er voor jeugd gebeurt. In de Achterhoek is jeugd best wel honkvast, zeker in de dorpen. Belangrijk is dat er laagdrempelige dingen zijn voor jongeren. Dat jongeren zelf aan de gang kunnen, zonder dat ze meteen in een zorghoek worden gedrukt. Belangrijk is ook dat jongeren zelf dingen organiseren. Dat ze zelf met ideeën komen.’

Wat vindt u van de kwaliteit zoals daadkracht, overtuigingskracht en redevoering van de lokale politici?
‘Als je het voor elkaar krijgt bij een Commissaris van de Koning, die niet stond te springen dat Doesburg zelfstandig zou blijven, om toch zelfstandig door te mogen gaan, dan doe je het goed. Dat heeft deze raad prima gedaan. Verder heb ik nog geen raadsvergadering geleid. Via Twitter volg ik het een en ander. Ik vind het niet verstandig om dingen op sociale media uit te vechten, maar dat is ieders persoonlijke verantwoordelijkheid. Als het invloed heeft op het democratische proces, dan grijp ik in. Verder vind ik Twitter wel leuk en informatief.’

De wijkraden hebben het niet gemakkelijk tegenwoordig. Hoe zorgwekkend is dat?
‘Dat wijkraden het lastig hebben is een landelijk beeld. Het is jammer en ook zorgelijk omdat wijken belangrijk zijn voor gemeentebestuur. Ze zien, horen en weten veel. Misschien moeten ze meer op projectbasis gaan werken, zodat resultaten beter zichtbaar worden en mensen misschien makkelijker instappen. De volksvertegenwoordiging is en blijft natuurlijk de gemeenteraad.’

Wilt u tot slot nog iets kwijt aan de kijkers van DoesburgDirect.nl?
‘Ik ben nooit chagrijnig naar mijn werk gegaan, en zeker nu niet. Wat een prachtige baan heb ik. Ik voel me een beetje Alice in Wonderland als ik hier rondloop. De komende tijd ga ik me nog meer verdiepen in Doesburg. Mijn huis in Doetinchem wordt te koop gezet en we zoeken nu iets in Doesburg. Of dat in de binnenstad, in de wijken of in het buitengebied wordt, weten mijn man en ik nog niet.”

1 reactie

  1. Theo Houkes

    sucses Alice in wonderland en op de koppelweg staan nog leuke appartementen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑