De eerstvolgende maandelijkse culturele route langs musea, werkplaatsen en galerieën in Doesburg is zondag 6 augustus. Tijdens deze Culturele Zondag kunnen bezoekers werken bewonderen van enkele nieuwe kunstenaars, maar ook ‘oude bekenden’ komen met wat nieuws voor de dag.

Een van de nieuwe deelnemers is Marijke de Kler. Ze woont sinds het begin van de jaren ’70 in Doesburg en is al ruim twintig jaar bezig met het maken van etsen. In het atelier van Loekie van Bruggen leerde ze specifieke technieken.

Landschappen en stillevens
Omdat ze van kleur houdt, zocht De Kler steeds naar manieren om meer kleuren op een afdruk te krijgen. Gaandeweg heeft ze daarin haar eigen vorm gevonden. Haar onderwerpen zijn vaak landschappen en stillevens.

Inspiratie vindt ze ook in indrukken die ze opdoet als ze onderweg is, nogal veel In Frankrijk. Portretten vormen voor haar de moeilijkste uitdaging, die maakt ze meestal op de traditionele etsmanier.

Beeldhouwen
Voor exposities in Het Bovenhuys heeft eigenaar Jan Blankespoor twee bijzondere kunstenaressen weten te strikken: Valeska Kleczeweski en Alina Allen. De eerste exposeert met een collectie bronzen beelden, de ander met schilderijen.

Kleczeweski, begonnen met beeldhouwen om tegenwicht te bieden aan het stressvolle bestaan, is een getalenteerde autodidact. Vanaf de start had ze succes met haar werk. Ze heeft al diverse beelden in opdracht mogen maken. Haar werken zijn meestal figuratief met, soms een licht abstract inslag.

Schilderijen
Allen, afkomstig uit Roemenië, heeft diverse kunstopleidingen gevolg en in deze studie haar bachelor behaald. Zij laat zien op artistiek gebied van alle markten thuis te zijn.

Het Bovenhuys toont een collectie schilderijen, waarin haar kwaliteiten duidelijk naar voren komen. Allen onderscheidt zich door materiaalgebruik en techniek. Ze haalt haar inspiratie uit werk van o.a. Rafael, Rosetti en Van Gogh.

Boekdrukperiode
In de Historische Boekdrukkerij De Arend wordt tijdens de Culturele Zondag gewerkt. In dit kleine museum zijn gereedschappen uit de boekdrukperiode te bekijken.

Ook worden de 260 letterbakken met loden en houten letters getoond. Men vertelt over het gebruik ervan en daarbij komt de geschiedenis van deze historische boekdrukkunst aan de orde. De aansluiting daarvan op ons huidige computertijdperk is eveneens een onderwerp. Voor de liefhebbers zijn er bijzondere druksels te verkrijgen. Uiteraard is er nog een pers in vol bedrijf. De typemachine staat klaar voor kinderhandjes.

De fraaie bloementuin op de oude stadswal van de Hanzestad bij de historische drukkerij is tussen 12.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.

De IJssel
In Lalique Museum is een tentoonstelling ten zien over de veelzijdige Jan Toorop en de invloed van zijn Indische afkomst op zijn werk.

Streekmuseum De Roode Tooren toont onder deze titel een boeiende expositie over de IJssel. Uiteraard zal de nadruk liggen op Doesburg en haar directe omgeving. De tentoonstelling geeft middels diverse thema’s interessante informatie over de rivier.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 6 augustus gesloten zijn. Voor meer informatie kun je terecht op de website Culturelzondagdoesburg.nl.