Doesburg en Oranje heeft een gevarieerd programma samengesteld voor Koningsdag op 27 april. Zo zijn er oldimers en zangeressen, maar helaas geen vlaggen vanwege broedende slechtvalken in de Martinitoren.

De slechtvalken hebben net als vorig jaar weer hun intrek genomen in de Martinitoren. Dit houdt in dat de organisatie rekening zal houden met de beschermde vogels en geen vlaggen plaatsen op de kerktoren.

Dit jaar zal Doesburg tijdens Koningsdag wel het toneel zijn van een grote klassieke motortoertocht. In het begin van de middag zullen de motoren voor een eerste maal Doesburg aandoen om vervolgens, na de vendelhulde, een groot aantal motoren tentoon te stellen en een oldtimershow te geven. Hier zal dan ook alles verteld worden over deze klassieke, vaak unieke motoren. De klassieke motorshow zal plaatsvinden in de Meipoortstraat

In 2017 speelt het draaiorgel de Erica 40 jaar zijn liedjes in de Doesburgse straten. Het draaiorgel viert een dubbel jubileum want het is ook 125 jaar geleden dat het orgel in Parijs werd gebouwd. Reden voor een feestelijk jaar.

In 1976 werd de Erica door de familie Van Dam gekocht en naar Doesburg gebracht. Na een jaar van schilderen en opknappen werd het orgel in 1977 tijdens de braderie voor het eerst op straat gebracht. Sindsdien brengt het orgel regelmatig op de zaterdagen zijn liedjes ten gehore.

Het orgel is met zijn 125 jaar ook een van de oudste draaiorgels die nog op regelmatige basis in Nederland op straat te horen zijn. Ook de presentatie waarbij het orgel met de hand wordt gedraaid en op een originele houten duwwagen door de straten wordt gereden is tegenwoordig nog zelden te zien in Nederland.

Na het overlijden van de heer Van Dam in 2011 wordt de exploitatie voortgezet door orgelliefhebber Frans Campagne die als het ware met het orgel opgegroeid is. Na 2011 is het orgel volledig gerestaureerd en is er veel nieuwe muziek bij het orgel aangeschaft. Frans wil nog vele jaren met het orgel de stad opvrolijken om zo een stukje Doesburgs cultuurgoed leven te houden.

Op zondag 23 april zal Popkoor InCtrl uit Doesburg en vrouwenkoor AmaZing uit Laag Keppel ter gelegenheid van Koningsdag 2017 optreden. In de sfeervolle locatie in de Gasthuiskerk kunnen de inwoners van Doesburg genieten van een greep uit het repertoire van InCtrl en AmaZing zoals zij dat in de afgelopen jaren hebben opgebouwd.

Onder leiding van dirigente Esther Ter Steeg en een aantal live muzikanten kijken de beide koren er met veel plezier naar uit dit te mogen doen. Vrolijke, lichte nummers van bijvoorbeeld Ilse de Lange. Mooie, gedragen nummers van Racoon en Adele. En voor de liefhebbers ook rocknummers van Epica en Within Temptation. De aanvang is om 19.30 uur en de entree is gratis maar een vrijwillige bijdrage is gewenst.

Ook dit jaar weer zal de Plusbus tijdens Koningsdag actief zijn om mensen vanuit heel Doesburg naar de binnenstad te vervoeren. Voor het speciale Koningsdag-tarief van slechts 2 euro wordt u vanuit heel Doesburg van en naar de binnenstad vervoerd. Wel is het verstandig om vroeg te reserveren om er voor te zorgen dat u in ieder geval een plekje heeft. Dit kunt u doen door even te bellen met de Plusbus op nummer 06 – 41 91 77 57.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.