Onderzoek naar vieren van 200 jaar onafhankelijkheid

Doesburg onderzoekt de mogelijkheid om tweehonderd jaar onafhankelijkheid te vieren in de stad. Dat zou in 2013 moeten gebeuren. Er is een werkgroep opgericht om onderzoek te doen.


Dat maakte burgemeester Kees Luesink bekend tijdens de jaarlijkse nieuwjaarstoespraak in het stadhuis maandagavond 2 januari. ‘Werkgroep onafhankelijkheid, een onlangs opgerichte werkgroep die onderzoek doet naar het bijzondere onafhankelijkheid monument in de Zandbergstraat om daar in 2013 tweehonderd jaar onafhankelijkheid te vieren. Onderzoek’, aldus Luesink, die zelf onderdeel uitmaakt van de werkgroep van vier personen.


Verder wees Luesink in zijn toespraak op forse bezuinigingen die in 2012 afkomen op een kleine gemeente als Doesburg. Ook zijn er kansen, aldus de burgemeester. Luesink wees daarbij vooral op het samen oppakken van zaken in het belang van de stad en de inwoners van de stad.


Voor de nieuwjaarstoespraak verruilde Luesink zijn ambtsketting voor de ketting die gedragen werd tijdens het Doesburgs Cabaret eind vorig jaar. Gasten van de nieuwjaarsreceptie werden verwelkomd door hoornblazers.


Tip
De gehele nieuwjaarstoespraak is te vinden op YouTube.

11 reacties

 1. Rob Gossink

  Voor zover de commissie behoefte heeft aan een goedbedoeld advies. De huidige plek waar het onafhankelijkheidsmonument nu staat (naast de bieb) is niet de plek waar het monument goed uit de verf komt. Op de oorspronkelijke plek (op de stoep tegenover Starink, waar tot voor kort nog een telefooncel stond) staat nu een enorme plataan en is dus ook niet meer vakant (niet kappen s.v.p.). Een kleine suggestie van mijn kant is het pleintje aan de kop van de Veerpoortstraat. Je benadrukt met de plaatsing van het monument het “pleingevoel” waarvoor deze locatie zich naar mijn idee prima leent. Met de oorspronkelijke lantaarn erop moet da volgens mij een bijzonder fraai aangezicht zijn.

 2. Bart

  @ ROB, @ Allen

  Monument, onafhankelijkheid vieren…………..Kom op nou moet ik even lachen want daar waar een ieder de broekriem aan moet trekken zullen we nu al bezig zijn met weer een “gemeente” feestje en een monument wat ongetwijfeld veel euro’s kost.

  Sorry maar dit kan niet waar zijn, Willem Bouman die wil een bedrag apart zetten voor de ouderen cq zorg dat word eigenlijk finaal afgeschoten, en nu gaan we voor over 2 jaar laten onderzoeken of er een monument danwel feest kan komen?

  Zorg nu eens voor je eigen inwoners dmv lasten verlaging, door de ouderen en zieken te helpen, maar niet een monument bedenken omdat we 200 jaar onafhankelijk ben.

  Doesburg zal nooit onafhankelijk worden ook al wil men dat graag doen geloven.
  We zijn een armlastig stadje die eigenlijk zelf eens van een bijstandsnivo zou moeten acteren en dan kijken of er nog een feestje af kan…..!
  Bij al diegene die maandelijks net niet rond kunnen komen is er ook geen feest in het vooruitzicht.

  Sorry dat ik weer cynisch en strak en scherp ben maar hier kan ik slecht tegen.

 3. Richard Kok

  @Bart
  Volgens mij gaat het om twee dingen. Enerzijds een onderzoek uitgevoerd door lokale deskundigen, dus dat kost geen cent. En anderzijds een vurig pleidooi van Willem Bouman tijdens de Raadsvergadering een paar maanden geleden toen hij geld wilde reserveren voor de zwakkeren in onze samenleving. Ik zie deze dingen los van elkaar, dus er (nu al) zo in vliegen is ietwat voorbarig. Ik ben van menig dat een positieve grondhouding tot betere resultaten leidt. Ook ik discussies op DoesburgDirect.nl. Ik heb er alle vertrouwen in dat de werkgroep goed onderzoekt wat de mogelijkheden zijn en vervolgens met een passend voorstel komt.

 4. Frans van der Krul

  Bart,
  Ik ben altijd in om iets te onderzoeken en maar zien wat dit oplevert.Wanneer er wat zinvols uitkomt zullen de resultaten moeten worden bekeken en door de raad moeten worden gewogen.Onderzoek alles en behoud het goede!

 5. bart

  Allen:

  Onderzoeken is ook prima maar als er besloten zou worden om een monument te plaatsen hoop ik niet dat er ergens een potje ligt die er voor gebruikt gaat worden terwijl de lokale bevolking (en dan roep ik willems initiatief op) wacht op de extra’s danwel gekort worden.
  Sorry dat ik soms vlieg maar soms is ook ineens de kerosine op en val ik……….oftewel ik kan tegen weerwoord.
  Zal wat meer opletten maar mijn mening is van mij.

 6. Rob

  Volgens mij gaat de werkgroep (denk ik) onderzoeken op welke wijze aandacht geschonken moet worden aan het feit dat Nederland 200 jaar als land bestaat (nadat Napoleon werd verslagen en Nederland als koninkrijk werd gesticht). Een monument voor die onafhankelijkheid is er al en staat, ietwat verloren, naast de bieb. Ik denk niet dat de werkgroep gaat onderzoeken of er nog een monument gaat komen. Daarnaast heb ik nog geen signalen opgevangen van een op handen zijnde revolutie waarin Doesburg zich losweekt van de rest van Nederland en zich gaat uitroepen tot zelfstandige republiek (zie opmerking Bart van 4 januari).

 7. Frans van der Krul

  Rob,
  Pas maar op!
  Het Doesburgs bevrijdingsfront is in aantocht!
  Ze komen te voet en gaan met de auto.

 8. Bart

  @ ROB, @ Frans

  Een revolutie……..hmmmmmm.
  Om je los te weken van de rest moet je zelfstandig kunnen zijn ……….

  We gooien de stadspoorten dicht en wie weet.

 9. Arvid Ehlert

  En dan gelijk een eigen munt, geweldig! Het geld schijnt hier toch al op straat te liggen volgens het Doesburgs Cabaret (zie binnenkort de Oud&Nieuws-voorstelling op DoesburgTV), laat dat dan ook maar ons geld zijn. Zijn we ook van dat euro-gezeur af 🙂

  @Doesburgje: Allereerst zou ik eens Firefox met spellingcorrectie gaan gebruiken, leest wat prettiger (dat geldt trouwens voor een heleboel mensen). Bovendien vind ik het ook wel de charme van Doesburg dat niet alles perfect recht is. Met je andere standpunten ben ik het wel een beetje eens, behalve dat ‘hoofdje van de burgemeester’. Als je Dhr. Luesink een beetje zou kennen wist je dat hij helemaal niet zo is.
  @Frans: Haha, dat soort opmerkingen maken het tenminste wat luchtiger.

  Ik ben het er overigens wel mee eens dat dit ‘onderzoek’ geen geld mag kosten (tenzij het eigen Doesburgs geld zou worden, want dan moet het rollen 😉 Bij de woorden ‘werkgroep’ en ‘onderzoek’ fronste ik ook wel even, verplaats dat monument gewoon.
  @Rob: “…pleintje aan de kop van de Veerpoortstraat…” Volgens mij is dat iemands stoep? Is in de buurt van de IJsselkade niet wat? Ruimte genoeg. Bij het Arsenaal lijkt me ook wel symbolisch. Of De Bleek wat opfleuren? Toch maar een klein ‘onderzoek’ dan 🙂

 10. Remco

  200 jaar, mooie gelegenheid om te fuseren met een buurgemeente? Een gemeente die zo klein is als Doesburg heeft toch geen bestaansrecht meer in deze tijd…
  Fuseren en flink de bezem door de gemeente halen en zorgen dat de financiën er weer goed voor staan. Slechter kan het er niet op worden.

  En als de gemeente dan toch geld wil reserveren, doe dat dan niet voor een 200 jarig jubileum maar inderdaad om de zwaksten te helpen.

 11. Bart

  Remco, goede reactie. en geheel mee eens want na 200 jaar erachter komen dat je te klein bent maar te eigenwijs om te fuseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑