Er wordt meer onderzoek gedaan naar Robert Jacob Gordon, de in Doesburg in 1743 geboren ontdekkingsreiziger. Dit naar aanleiding van eerder onderzoek naar het werk van Gordon, die tussen 1773 en 1778 diverse ontdekkingsreizen ondernam naar Zuidelijk Afrika. Het onderzoek richt zich vooral op het leven van Gordon in de tijd dat hij in Doesburg woonde. Op dinsdag 12 december 2011 bezocht een gezelschap Doesburgse onderzoekers het Gelders Archief in Arnhem. Historicus Maria Driessen zocht samen met Margreet Frankot, Annette Sweerts en Albert Jan Oosten naar sporen van Robert Jacob Gordon. Het Gelders Archief beschikt over het archief van de Universiteit van Harderwijk en dat van de Schotse Brigade in Gelderland.


Gordon is vrijwel vergeten in Nederland, maar in de achttiende eeuw was deze Doesburger met Schotse wortels een bekendheid. Hij maakte lange reizen door het nog ongerepte Zuidelijk Afrika en liet een fabuleuze verzameling journaals, kaarten, tekeningen en schilderijen na.


Tijdens de maand van de Geschiedenis dook Doesburg al in Gordons geschiedenis met een tentoonstelling, een nieuwe stadswandeling en een lezing door Luc Panhuysen, die een boek schreef over de ontdekkingsreiziger. Uit dat boek blijkt dat Gordon weliswaar in Doesburg is geboren, maar dat over zijn leven in de Mosterdstad vooralsnog weinig bekend is.


Tijdens de lezing in november antwoordde Panhuysen op vragen van toehoorders over de Doesburgse tijd van Gordon dan ook dat meer onderzoek nodig zou zijn. Die handschoen is door de onderzoeksdelegatie nu opgenomen. Doesburg hoopt op deze manier antwoord te krijgen op vragen over het leven van de familie Gordon in Doesburg en over de jonge Robert Jacon Gordon zelf.


Welke studies volgde hij aan de Universiteit van Harderwijk? Hoe zag zijn leven eruit na vertrek uit Doesburg en voor zijn eerste reis naar Zuid-Afrika? Welke rol speelde Gordon in het Nederland van die tijd – de Bataafse republiek?


Stadsgids Wim Schiks probeert tegelijkertijd in het Doesburgs archief te achterhalen hoe het Gordon’s familie verging. Welke zonen of dochters zijn in Doesburg geboren en gedoopt, en bezocht Gordon de Doesburgs Latijnse school? Ook historisch cartograaf Ben Speijdel is bij het onderzoek betrokken. Het onderzoeksteam hoopt de resultaten zo spoedig mogelijk bekend te maken.


Zie ook:
Stadswandeling in Doesburg over Robert Jacob Gordon