Open Monumentendag: wandeling langs kunst en ambacht

De Open Monumentendag Doesburg vindt plaats op zaterdag 12 september. Het organiserend comité heeft het landelijke thema ‘Kunst en Ambacht’ overgenomen en een wandeling samengesteld langs dertien ateliers en werkplaatsen.

In de oude Hanzestad Doesburg werden door de eeuwen heen veel verschillende ambachten uitgevoerd en tegenwoordig is kunst ook rijkelijk vertegenwoordigd in de stad, zo legt het comité uit waarom het landelijke thema is overgenomen.

Ateliers en werkplaatsen
De combinatie heeft ertoe geleid dat een speciale brochure is samengesteld met daarin een wandeling langs dertien ateliers en werkplaatsen, die zaterdag 12 september de deuren openen en hun werk actief laten zien.

Museum De Roode Tooren
In museum De Roode Tooren is een tentoonstelling te zien die past bij het thema: ‘Gemaakt in Doesburg’. Ook andere musea, kerken en het stadhuis – met daarin de informatiebalie van de Open Monumentendag – zijn geopend.

Gasthuiskerk
Geheel volgens traditie geeft stadsbeiaardier Frans Haagen klokslag 10.00 uur het startsein. De afsluiting vindt plaats in de Gasthuiskerk, waar op feestelijke wijze de Snappenburg de Vriesprijs wordt uitgereikt door waarnemend burgemeester Gosse Noordewier.

Slotconcert
Aansluitend vindt het slotconcert plaats, dat wordt verzorgd door het Koninklijk Doesborghs Mannenkoor o.l.v. Floris Dirkse van den Heuvel.

Behalve bij de informatiebalie in het stadhuis kunnen belangstellenden voor het programma en Monumentenroutes ook terecht bij de VVV. De activiteiten zijn gratis toegankelijk, tenzij anders aangegeven.

Klassendag
Voorafgaand aan de Open Monumentendag doen de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Doesburg en Angerlo weer mee aan de Nationale Open Monumenten Klassendag.

Deze vindt plaats op vrijdag 11 september (één groep gaat op maandag 14 september). Die dag wordt in de stad een monument bezocht om nader te bestuderen.

3 reacties

 1. Clifford

  15 september valt op een dinsdag? Ik denk dat jullie 12 september bedoelen??

 2. Rik Leonards

  Dank, Clifford. Het is inderdaad zaterdag 12 september. En het staat nu ook juist in het intro van het artikel.

 3. Theo Maas

  Het getoonde programma is niet compleet.

  HetHuisDoesburg organiseert op Open Monumentendag in de Gasthuiskerk Stadsvertellingen over Kunst en Ambachten, de eerste Doesburgse Ted-talks; tussen 11.00 en 15.00 uur.

  Stadsvertellingen zijn de Doesburgse variant op TED-talks. In de eerste editie verzorgen verschillende vertellers verhalen rondom Kunst en Ambachten in de stad Doesburg.

  Geen zware kost

  De inhoud van de lezingen bestaat niet uit zware kost, maar is zo toegankelijk mogelijk en als het goed is ook nog eens doorspekt met humor. In de Doesburgse variant duurt elke vertelling maximaal vijftien minuten. Het onderwerp is Kunst en Ambachten in de stad Doesburg.

  De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op http://www.gasthuiskerkdoesburg.nl.

  De TED-talks (Technology, Entertainment, <strong<Design, maar hier mag u ook Doesburg voor lezen!) werden voor het eerst gehouden in 1984 in Californië. Sprekers werden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten “de presentatie van hun leven” te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vonden dat het een idee is dat verspreid moet worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑