Oproep: foto’s van Doesburgse belegering en bevrijding

Op zaterdag 18 april viert Doesburg dat het 70 jaar geleden is bevrijd. In het kader van het ‘Doesburgs Bevrijdingsfestival’ maakt HetHuisDoesburg een eendaagse tentoonstelling over die maandag de 16e april 1945, de erop volgende weken én de aanvankelijk vijfjaarlijkse 5 mei vieringen in de jaren erna. De organisatie is naarstig op zoek naar nieuw beeldmateriaal in de vorm van foto’s, films en krantenknipsels.

 

Met de bevrijding kwam een eind aan de oorlog, maar ook en met name aan de zestiendaagse belegering van de stad. Van die periode is weinig beeldmateriaal. Fotorolletjes waren na vijf jaar oorlog schaars geworden. Dat er af en toe nog nieuwe beelden opduiken is voor HetHuisDoesburg aanleiding om zeventig jaar na data nog een poging te wagen materiaal te verzamelen.

 

Henk IJbema, een van de organisatoren: ‘We zijn ook zoek naar beeldmateriaal van de vieringen van de bevrijding daarna. Het zou mooi zijn wanneer we tijdens het Doesburgs Bevrijdingsfestival kunnen laten zien hoe die vieringen in de afgelopen zeventig jaar van karakter zijn veranderd. Dus heeft u beeldmateriaal dat wij mogen kopiëren dan graag een telefoontje naar 0313 – 471612’.

 

 

 

2 reacties

  1. Rob Haanappel

    Volgens mij is Doesburg dan 75 jaar bevrijd 😏

  2. Frans van der Krul

    Rob, je hebt het over een artikel uit 2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑